ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.07.2001 - Vesoljci otvorili novi ameriški modul Quest
Novice

 


Houston, ZDA

16.07.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 16.07.2001 ob 17:50

[Rev:1]

Po zaključku včerajšnjega prvega vesoljskega sprehoda med odpravo STS-104, sta se posadki ameriškega vesoljskega raketoplana Atlantis in Mednarodne vesoljske postaje (MVP) znova srečali. Loputo na desni strani modula Unity, ki vodi v novo ameriško zračno zaporo Quest, ki so jo na vesoljsko postajo priključili včeraj, sta skupaj odprla poveljnik MVP Jurij Usačov in poveljnik raketoplana Steven Lindsey. Skupaj sta tudi slavnostno prerezala trak na katerem je bilo zapisano ime novega modula (glej prvo sliko). Takoj po odprtju lopute so vesoljci vstopili v širši del modula, kjer so začeli vklapljati različne sisteme. Modul je namreč sestavljen iz dveh odsekov: v širšem je prostor za opremo, drugi, ožji in daljši, pa je dejansko zračna zapora, skozi katero bodo vesoljci odšli na vesoljske sprehode.

Danes zjutraj po našem času pa je vesoljce med delom presenetil alarm, ki je opozoril na nepravilnost v delovanju novega modula. Ladijski inženir James Voss je opazil, da ena izmed cevi hladilnega sistema v modulu pušča. Iz cevi je izteklo približno pol litra vode, ki pa so jo vesoljci hitro popivnali z brisačami. Nato so namestili ustrezne ventile in novo zračno zaporo povezali s sistemi v modulu Unity in preostankom vesoljske postaje. Težav s puščanjem sicer še niso dokončno odpravili. Voss in ladijska inženirka Susan Helms sta preizkusila tudi delovanje sistema za radijsko zvezo v 164 miljonov dolarjev vrednem Questu. Z nadzorniki v ameriškem vesoljskem središču v Houstonu sta se namreč pogovarjala s pomočjo mikrofona v ameriškem vesoljskem skafandru EMU.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Poveljnika pri vhodu v Quest

tabSD.gif (826 bytes)

.

Posadka STS-104 v Destinyju

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune