ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

15.07.2001 - Med vesoljskim sprehodom na MVP pritrdili modul Quest
Novice

 


Houston, ZDA

15.07.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 15.07.2001 ob 11:20

[Rev:1]

Danes zjutraj, ob 05:11 po srednjeevropskem času, sta ameriška vesoljca Michael Gernhardt in James Reilly odprla loputo in izstopila iz zračne zapore raketoplana Atlantis, ki je od včeraj združen z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). Odpravila sta se k novemu ameriškemu modulu Quest, ki bo vesoljski postaji služil kot univerzalna zračna zapora za izvajanje prihodnjih vesoljskih sprehodov iz MVP. Šest-tonski modul sta astronavta najprej pripravila za prenos s kanadsko mehanično roko Canadarm2, ki je na MVP. Vesoljca sta odklopila kable prek katerih so Quest oskrbovali z elektriko dokler je bil v tovornem odseku raketoplana.

Gernhardt in Reilly sta se nato vrnila v Atlantisovo zračno zaporo, kjer sta počakala, da Canadarm2 prime Quest in ga približa modulu Unity. Ob 06:49 je mehnična roka, ki jo je upravljala ladijska inženirka Susan Helms (MVP-2) iz notranjosti modula Destiny, zgrabila zračno zaporo Quest in jo dvignila iz tovornega odseka Atlantisa. Po dobre pol ure počitka v Atlantisovi zračni zapori sta se Gernhardt in Reilly odpravila proti modulu Unity, kjer sta pregledala spajalno mesto za novo zračno zaporo. Ob 08:23 je bila zračna zapora Quest, ki jo je držala mehanična roka, od tega spajalnega mesta oddaljena le še približno en meter.

Štiri ure po začetku vesoljskega sprehoda so vesoljci v raketoplanu in v vesoljski postaji, kjer prebiva druga glavna posadka (MVP-2), nadaljevali s priključitvijo novega modula. Ob 09:40 je bila zračna zapora Quest uspešno združena s spajalnim mehanizmom na desni strani modula Unity, kjer bo odslej njeno stalno mesto. Šestnajst zapahov je nato poskrbelo za čvrsto pripojitev 164 milijonov dolarjev vrednega Questa na Mednarodno vesoljsko postajo. Gre za univerzalno zračno zaporo, skozi katero se bodo na vesoljski sprehod iz MVP lahko odpravili vesoljci bodisi v ameriškem skafandru EMU ali ruskem orlanu. Neglede na slabe izkušnje je mehanična roka Canadarm2 danes delovala normalno.

Astronavt Gernhardt je med Questom in Unityjem takoj po priključitvi povezal različne podatkovne in električne kable, ki so potrebni za delovanje nove zračne zapore. Reilly pa je na zunanjost Questa pritrdil opremo, ki jo bodo vesoljci potrebovali med naslednjimi vesoljskimi sprehodi. Na zunanjost modula sta nato namestila še nekaj oprijemal in se zatem odpravila v tovorni odsek raketoplana, kjer sta se vrnila v Atlantisovo zračno zaporo. Vesoljski sprehod, ki je potekal tekoče in brez težav, se je uradno končal ob 11:09 po srednjeevropskem času, to je po 5 urah in 59 minutah dela v vesolju.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Vesoljec pri modulu Quest

tabSD.gif (826 bytes)

.

Prenos Questa s Canadarm2

tabSD.gif (826 bytes)

.

Reilly na vesoljskem sprehodu

tabSD.gif (826 bytes)

.

Modul Quest na MVP (desno)

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune