ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.07.2001 - Raketoplan Atlantis se je združil z Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Houston, ZDA

14.07.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 14.07.2001 ob 05:10

[Rev:0]

Ameriški vesoljski raketoplan Atlantis s petčlansko posadko se je danes zjutraj, ob 05:08 po srednjeevropskem času, kar je 15 minut pozneje kot je bilo predvideno, uspešno združil z ameriškim raziskovalnim modulom Destiny na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Med zadnjim delom približevanja in združitvijo je raketoplan, tako kot ponavadi, upravljal poveljnik posadke, ki je tokrat astronavt Lindsey. Pri tem so mu pomagali tudi pilot Hobaugh in ostali trije člani posadke. Čez nekaj ur, ko bodo preverili zrakotesnot povezave med Atlantisovim združevalnim mehanizmom in združevalnim tunelom PMA3 na modulu Destiny, bodo med raketoplanom ter vesoljsko postajo odprli lopute. Druga glavna posadka na MVP se bo nato srečala s posadko ameriškega raketoplana.

Štirje ameriški vesoljci in vesoljska, ki so na krovu Atlantisa, so že včeraj preverili delovanje nekaterih sistemov, ki so bili potrebni za današnjo združitev raketoplana z vesoljsko postajo. Vesoljka Janet Kavandi je med drugim preverila delovanje raketoplanove mehanične roke, ki jo bodo uporabili med tremi načrtovanimi vesoljskimi sprehodi na MVP. S kamerami na njej je pregledala ameriško univerzalno zračno zapro Quest, ki je v tovornem odseku raketoplana. Vesoljci so že pregledali tudi tri vesoljske skafandre, pri čemer so na akumulatorju rezervnega opazili neznano snov. Zaradi tega so vesoljci nekatere dele tega skafandara previdno zamenjali, so sporočili iz ameriškega središča za upravljanje vesoljskih poletov v Houstonu.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Spajalni mehanizem (levo)

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pogled na Atlantis

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune