ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.07.2001 - Naslednji ruski modul za MVP že na poti na izstrelišče
Novice

 


Moskva, Rusija

13.07.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 13.07.2001 ob 22:15

[Rev:1]

Strokovnjaki ruske raketno-vesoljske družbe Energija, katere prostori se nahajajo v mestu Koroljov pri Moskvi, so danes na pot proti kozmodromu Bajkonur poslali naslednji ruski modul za Mednarodno vesoljsko postaji (MVP). Gre za združevalni modul 1 (SO1 / DC1) tudi pod imenom Pirs, ki ga bodo proti MVP izstrelili predvidoma 15. septembra letos. Pirs, ki je valjaste oblike, ima na sprednjem koncu poseben spajalni mehanizem s katerim se bo združil z modulom Zvezda. Na spodnji strani modula pa je navaden spajalni mehanizem, ki bo omogočal združitev dodatne ruske vesoljske ladje (sojuz TM ali progres) z MVP.

Poleg tega pa je Pirs tudi zračna zapora in ima zato na strani veliko loputo s premerom 1 meter, skozi katero bodo iz postaje v vesolje izstopali vesoljci v ruskih skafandrih. Pirs je pritrjen na instrumentalno-pogonski odsek (Progres M-CO1), kakršnega ima tovorna ladja progres in ga bodo izstrelili z nosilno raketo sojuz U. približno 4,3 metre visok modul (brez instrumentalno-pogonskega odseka) bo po železniških tirih na ruski kozmodrom Bajkonur v Kazahstanu prispel predvidoma 16. julija. Tam bodo pred izstrelitvijo opravili še zadnje preizkuse. Že jeseni pa naj bi se ruski vesoljec iz tega modula odpravil na komercialni vesoljski sprehod, katerega plačnik bo neka japonska družba.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Pirs pred prevozom na Bajkonur

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune