ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.06.2001 - Usačov in Voss opravila prvi vesoljski sprehod v MVP
Novice

 


Koroljov, Rusija

08.06.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 08.06.2001 ob 16:55

[Rev:1]

Člana druge glavne posadke na MVP, ruski poveljnik Jurij Usačov in ameriški ladijski inženir James Voss, sta danes izvedla prvi vesoljski sprehod v Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Do sedaj so se vesoljci na vesoljske sprehode na MVP namreč odpravili le iz ameriških vesoljskih raketoplanov. Danes okoli 16. ure po srednjeevropskem času pa sta ruski in ameriški vesoljec v okroglem prehodnem odseku modula Zvezda, kjer je komaj dovolj prostora za dva vesoljca v vesoljskih skafandrih, vzpostavila brezzračno stanje in se lotila dela. Loputi, ki vodita v modul Zarja in delovni odsek modula Zvezda sta bili zaprti. Vesoljca sta imela oblečena ruska vesoljska skafandra Orlan DM. Ameriška ladijska inženirka Susan Helms je med vesoljskim sprehodom bila v modulu Zarja, s katerim je združeno tudi plovilo Sojuz TM-32.

Usačov in Voss sta ob 16:21 po našem času odstranila pokrov lopute (na ilustraciji: loputa 1) na spodnjem delu prehodnega odseka Zvezde, v katerem se sicer nahajajo štiri lopute. Ko sta pokrov odstranila, je pod njima nastala odprtina s premerom približno 1 meter, skozi katero bi lahko nekaj trenutkov opazovala površje Zemlje, ki pa je žal bilo v senci. Nato sta vesoljca, ki sta si ves čas pomagala tako, da sta si podajala orodje in drugo opremo, s stene odseka odstranila združevalni mehanizem, ki ima maso 70 kilogramov. Ta mehanizem je bil sprva pritrjen na sprednji loputi v prehodnem odseku modula in so ga uporabili za združitev Zvezde z Mednarodno vesoljsko postajo (Zarja in Unity), ki se je zgodila julija 2000. Vesoljca sta združevalni mehanizem premestila v spodnjo loputo in ga tam pritrdila ob približno 16:33. Nekaj minut kasneje, ob 16:40, sta med loputo in mehanizmom zaprla tudi vse zapahe.

Po premestitvi mehanizma je bila spodnja loputa tako zopet zaprta in vesoljca sta v notranjosti odseka lahko znova vzpostavila pritisk. Prvi vesoljski sprehod v Mednarodni vesoljski postaji je bil uradno zaključen po 19 minutah. Združevalni mehanizem je bilo potrebno prestaviti zato, da se bo z njim lahko združil naslednji ruski modul, ki ga proti MVP nameravajo izstreliti konec avgusta ali septembra letos. Gre za manjši spajalni modul z imenom Pirs, ki bo hkrati tudi zračna zapora za izvajanje prihodnjih vesoljskih sprehodov v ruskih skafandrih. Po zaključku sprehoda bo druga glavna posadka na MVP ponovno odprla lopute, ki so jih zaprli pred tem in zopet vklopila vse sisteme potrebne za običajno delovanje vesoljske postaje. Današnji vesoljski sprehod je nadzorovala ekipa ruskih vesoljskih strokovnjakov v Centru za upravljanje poletov v mestu Koroljov pri Moskvi.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Vesoljski skafander Orlan DM

tabSD.gif (826 bytes)

.

Klikni za večjo sliko...

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune