ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

30.05.2001 - Zaradi težav na MVP preložili izstrelitvi raketoplanov
Novice

 


Washington, ZDA

30.05.2001

CV-SZ

SPiše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 30.05.2001 ob 19:50

[Rev:2]

Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije NASA so se odločili, da zaradi težav s kanadsko mehanično roko Canadarm2 na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), izstrelitvi naslednjih dveh ameriških vesoljskih raketoplanov preložijo za približno tri tedne. Načrtovano je bilo, da bi raketoplan Atlantis (STS-104) proti MVP poletel 20. junija, vendar se zaradi težav na vesoljski postaji, po besedah predstavnika NASE, to ne bo zgodilo pred prvim tednom julija. Raketoplan Discovery (STS-105) pa po trenutnih načrtih na vesoljsko postajo ne bo poletel pred začetkom avgusta. Izstrelitev Discoveryja, ki bi na MVP pripeljal tudi novo glavno posadko (MVP-3) in na Zemljo vrnil posadko MVP-2, so sprva načrtovali za 12. julij.

Težave s kanadsko mehanično roko Canadarm2, ki so jo na zunanjost ameriškega raziskovalnega modula Destiny pritrdili 22. aprila, so zelo resne, saj brez pomoči te roke na vesoljsko postajo ni mogoče priključiti ameriške univerzalne zračne zapore, ki jo bo na MVP dostavil raketoplan Atlantis (STS-104). Prve težave s 600 milijonov dolarjev vredno mehanično roko so se pokazale med preizkušanjem 17. maja, ko je prišlo do nepravilnega delovanje enega izmed sklepov. Vzrok za težave naj bi tičal v elektronskem vezju, ki se nahaja v škatli na roki. Hkrati so se pojavile tudi težave z rezervno računalniško povezavo, ki mehanični roki pošilja ukaze za premikanje. Kasneje je prenehal delovati še drugi izmed sedmih sklepov, težav pa strokovnjaki niso uspeli rešiti s programskim popravkom.

Za 8. junij je na Mednarodni vesoljski postaji predviden prvi vesoljski sprehod iz zračne zapore na postaji. Do sedaj so se vesoljci na vesoljske sprehode na MVP namreč odpravili le iz ameriških vesoljskih raketoplanov. V ruskih skafandrih vrste orlan bosta ruski poveljnik Jurij Usačov in ameriški ladijski inženir James Voss v prehodnem (spajalnem) odseku servisnega modula Zvezda premestila spajalni mehanizem na drugo loputo v tem modulu. Vesoljca bosta sicer delala v brezzračnem prostoru in pri odprti loputi, vendar notranjosti odseka predvidoma ne bosta zapustila. Strokovnjaki pa razmišljajo tudi o tem, da bi vesoljca zapustila prehodni odsek Zvezde ter se po zunanjosti postaje odpravila do Destinyja, kjer bi na mehanični roki zamenjala škatlo s pokvarjeno elektroniko.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vest:

Posadka MVP-2 v Destinyju

tabSD.gif (826 bytes)

.

Mehanična roka Canadarm2

tabSD.gif (826 bytes)

.

Nadzorna plošča za Canadarm2

tabSD.gif (826 bytes)

.

Spajalni odsek Zvezde

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune