ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.05.2001 - Progres M1-6 se je združil z modulom Zvezda na MVP
Novice

 


Koroljov, Rusija

23.05.2001

CV-SZ

SPiše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 23.05.2001 ob 02:25

[Rev:0]

Ruska samodejna tovorna vesoljska ladja Progres M1-6, ki so jo iz kozmodroma Bajkonur izstrelili pred dvema dnevoma, se je danes ponoči, ob 02:23 in 57 sekund po srednjeevropskem času, uspešno združila s spajalnim mehanizmom ruskega servisnega modula Zvezda Mednarodne vesoljske postaje (MVP). V primeru, da se vesoljska ladja ne bi uspela samodejno združiti z vesoljsko postajo, bi združitev s pomočjo sistema TORU ročno vodil Jurij Usačov, poveljnik druge glavne posadke na MVP. Ostala dva člana posadke, ameriška ladijska inženirja James Voss in Susan Helms, sta med združevanjem skozi okna opazovala Progres M1-6 ter s pomočjo ročnih laserskih daljinomerov merila razdaljo med tovorno ladjo in vesoljsko postajo.

Na krovu tovorne ladje Progres M1-6 se nahaja približno 1.400 kilogramov različnih zalog, med katerimi so potrebščine za ruski sistem, ki skrbi za čiščenje ozračja na vesoljski postaji, različno orodje, tudi sveža in konzervirana hrana ter obleke za člane druge glavne posadke, ki prebivajo na MVP. Poleg tega pa je progres na MVP dostavil tudi nadomestni trdi disk za enega izmed treh ameriških nadzornih računalnikov, ki se je pokvaril že prejšnji mesec. Ladja ima v svojih rezervoarjih več kot 900 kg goriva za prečrpanje na MVP, skupna masa tovora pa znaša 2.478 kilogramov, je še sporočila ruska vesoljska agencija Rosaviakosmos.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vest:

Pogled na MVP (23.5.'01)

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune