ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.05.2001 - Na MVP preizkušajo novo kanadsko mehanično roko
Novice

 


Houston / Koroljov

14.05.2001

CV-SZ

SPiše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 14.05.2001 ob 08:15

[Rev:0]

Druga glavna posadka na Mednarodni vesoljski postaji, ki jo sestavljajo ruski poveljnik Jurij Usačov ter ameriška ladijska inženirja James Voss in Susan Helms, je ped nekaj dnevi začela preizkušati novo kanadsko mehanično roko Canadarm2, ki so jo na zunanjost ameriškega raziskovalnega modula Destiny pritrdili med zadnjo odpravo ameriškega vesoljskega raketoplana Endeavour (STS-100). Roko so sicer nameravali preizkusiti že med tem, ko je bil z MVP združen Endeavour, vendar so bili ta načrt primorani opustiti, saj so v Destinyju ravno takrat odpovedali trije ameriški glavni nadzorni računalniki. Vesoljci so se zato ukvarjali predvsem s popravilom teh računalnikov.

Mednarodno vesoljsko postajo je po odhodu raketoplana Endeavour obiskal še prvi vesoljski turist Dennis Tito in zaradi tega, tako trdi ameriška vesoljska agencija NASA, je bilo preizkušanje mehanične roke znova preloženo. Na vesoljski postaji trenutno normalno delujeta dva nadzorna računalnika, tretji pa zaradi okvare trdega diska ni uporaben. Nov trdi diska za tretji računalnik bodo na vesoljsko postajo dostavili na krovu ruske tovorne ladje progres, ki jo bodo izstrelili predvidoma 20. maja. James Voss in Susan Helms se bosta naslednje tedne vsak četrtek posvečala predvsem preizkušanju 17,6 metrov dolge kanadske mehanične roke Canadarm2.

Normalno delovanje Canadarm2 je namreč potrebno za priključitev ameriške univerzalne zračne zapore, ki jo bo na Mednarodno vesoljsko postajo predvidoma sredi junija pripeljal ameriški raketoplan Atlantis. Vesoljci na MVP bodo zračno zaporo priključili na ameriški modul Unity s pomočjo nove mehanične roke. Druga glavna posadka na MVP je uspešno popravila tudi ameriški telovadni tekoči trak, ki se je pokvaril že med odpravo prve glavne posadke. Delujoči nadzorni računalniki pa znova omogočajo tudi Ku-band radijsko zvezo z ameriškim nadzornim središčem na Zemlji. S tem je omogočeno tudi pošiljanje izsledkov znanstvenih eksperimentov, ki potekajo v ameriškem modulu Destiny.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vest:

Susan Helms v Destinyju

tabSD.gif (826 bytes)

.

Canadarm2 na modulu Destiny

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune