ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.05.2001 - Rusija: naslednji dve leti brez turistov v vesolju?
Novice

 


Moskva, Rusija

08.05.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 08.05.2001 ob 12:40

[Rev:0, L]

Komaj se je na trdna tla iz Mednarodne vesoljske postaje (MVP) vrnil prvi pravi vesoljski turist Dennis Tito, že iz Rusije prihajajo nasprotujoče si izjave o prihodnosti takšnega vesoljskega turizma. Jurij Semjonov, direktor ruske vesoljske družbe RKK Energija, je v nedeljo po pristanku vesoljske ladje sojuz, s katero se je iz vesoljskega potovanja vrnil Tito, povedal, da se je s tem odprlo novo poglavje na področju vesoljskih poletov: t.i. vesoljski turizem. Američan Dennis Tito pa je v omenjeno potovanje sicer vložil več kot "samo" 20 milijonov ameriških dolarjev, saj je približno osem mesecev preživel v Rusiji, kjer se je v Centru za priprave kozmonavtov "Jurij A. Gagarin" skupaj z dvema ruskima kozmonavtoma pripravljal na polet v vesolje.

Sergej Gorbunov, tiskovni predstavnik ruske vesoljske agencije Rosaviakosmos, pa je včeraj izjavil, da Rusija v vesolje vsaj še dve leti ne namerava izstreliti novega turista. Gorbunov je zanikal, da se Rusija pogaja s približno desetimi potencialnimi vesoljskimi turisti, ki so za polet v vesolje pripravljeni plačati okrog 20 milijonov dolarjev. Dejal je, da takšni vesoljski izleti niso mogoči, ker so (trije) sedeži v ruskih vesoljskih ladjah sojuz TM, ki bodo na MVP poleteli v prihodnjih dveh letih, že rezervirani za poklicne kozmonavte in astronavte. Že med naslednjo odpravo ruske vesoljske ladje Sojuz TM-33 bo na MVP tako predvidoma poletela francoska vesoljka Claudie Andre-Deshays.

Stroške potovanja te vesoljke pa bo krila evropska vesoljska agencija ESA. Gorbunov je dejal, da bodo na tak način v vesolje poleteli tudi drugi tuji poklicni astronavti. Njihove vesoljske agencije pa bodo za potovanje Rusom odštele več kot Titovih 20 milijonov dolarjev, saj bodo vesoljci v ruskih modulih na MVP bivali dalj časa, opravljali pa bodo tudi različne znanstvene poskuse. Po besedah Gorbunova se vesoljskemu turizmu torej nekaj naslednjih let ne piše prav dobro. Kdaj bo v vesolje poletel kanadski filmski režiser James Cameron, ki je pred kratkim povedal, da bi v vesolju rad posnel film, pa je že druga zgodba. Morda pa bo Ruse premamil odstotek od prodaje morebitne filmske uspešnice...

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Forum:

Oglejte si:

Preberite si vest:

 

Sergej Gorbunov

tabSD.gif (826 bytes)

.

Jurij Semjonov (stoji)

tabSD.gif (826 bytes)

.
kristali-konf.jpg (12135 bytes)

Dennis Tito v vesolju

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune