ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.05.2001 - Na Mednarodni vesoljski postaji posneli televizijski oglas
Novice

 


Koroljov, Rusija

04.05.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 04.05.2001 ob 12:40

[Rev:0, L]

Na krovu Mednarodne vesoljske postaje (MVP) so ruski vesoljci včeraj posneli televizijski oglas za ameriško družbo RadioShack. Oglas so snemali v modulih ruskega dela MVP, glavna zvezda posnetka pa bo Jurij Usačov, ruski poveljnik druge glavne posadke na MVP. Oglas prikazuje govoreči okvir za fotografijo, ki ga je od svoje hčerke za darilo prejel ruski kozmonavt. Film sta posnela vesoljca Musabajev in Baturin, ki sta skupaj s prvim vesoljskim turistom na vesoljsko postajo prispela v Sojuzu TM-32. Posnetek se bo z vesoljci na Zemljo vrnil 6. maja, ko bo pristajalni odsek starega Sojuza TM-31 pristal v Kazahstanu. RadioShack naj bi za snemanje vesoljskega oglasa Rusom odštel najmanj 1 milijon ameriških dolarjev.

Prvi vesoljski turist Dennis Tito, ki od 30. aprila biva na Mednarodni vesoljski postaji, pa je na današnji novinarski konferenci iz vesolja povedal, da ostalim vesoljcem pomaga pri pripravi hrane in da jih pri njihovem delu nikakor ne ovira. Direktor ameriške vesoljske agencije NASA je pred kratkim namreč izjavil, da so vesoljci na MVP trenutno zaposleni predvsem kot varuške za vesoljskega turista. Ruski nadzorniki iz Centra za upravljanje poletov iz Koroljova, katerim se Tito vsakodnevno javlja po radijski zvezi, pa to trditev odločno zanikajo. Tito se po njihovih besedah zadržuje predvsem v ruskem modulu Zvezda, kjer skozi okna snema in fotografira površje Zemlje.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vest:

 

Baturin, Tito in Musabajev

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune