ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

03.05.2001 - Dennis Tito ne moti dela na Mednarodni vesoljski postaji
Novice

 


Koroljov, Rusija

03.05.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 03.05.2001 ob 22:25

[Rev:0, L]

Ruski strokovnjaki iz Centra za upravljanje poletov (CUP) iz Koroljova pri Moskvi so sporočili, da delo na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) poteka po načrtu in da prvi vesoljski turist Dennis Tito ruskih in ameriških vesoljcev ne ovira. Tito je v intervjuju iz vesolja za dve ameriški in eno rusko televizijsko postajo povedal, da se v breztežnostnem okolju počuti dobro. Nekaj prehodnih težav je imel le po prvem obroku hrane, ki jo je zaužil v breztežnosti. Vesoljski turist je še dejal, da je bivanje na vesoljski postaji preseglo njegova pričakovanja, ter da bo ta enkratna izkušnja vplivala na njegovo osebnost. Dodaja, da se bo po vrnitvi na Zemljo posvetil tudi problemu komercializacije vesoljskih poletov in da bo z veseljem pomagal tudi drugim (milijonarjem) na poti v vesolje.

Iz CUP-a so še sporočili, da ostala dva člana posadke ruske vesoljske ladje Sojuz TM-32, ki je vesoljskega turista pripeljala na MVP, predvidene raziskave opravljata po načrtu in uspešno. Poveljnik sojuza Talgat Musabajev in ladijski inženir Jurij Baturin opazujeta tudi površje Zemlje. Musabajev s pomočjo videokamere snema območje Kazahstana, Baturin pa opazuje vodne površine, predvsem oceane. Vesoljci so v Sojuz TM-31, ki je združen z modulom Zvezda, iz novega Sojuza TM-32 že prenesli svoje sedeže in tako začeli priprave za vrnitev na Zemljo, ki je predvidena za to nedeljo zjutraj. Druga glavna posadka na MVP in Kristali, takšen je namreč radijski pozivni znak posadke Sojuza TM-32, sodelujejo uspešno in brez težav. Vesoljska postaja obkroža Zemljo na višini med 411 in 381 kilometrov.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vest:

 
kristali.jpg (10677 bytes)

Kristali v modulu Zvezda

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune