ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

01.05.2001 - Raketoplan Endeavour je pristal v Kaliforniji
Novice

 


Edwards, ZDA

01.05.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 01.05.2001 ob 18:15

[Rev:0]

Na ameriškem vojaškem letalskem oporišču Edwards v Kaliforniji je danes popoldan, ob 18:11 po srednjeevropskem času, uspešno pristal ameriški vesoljski raketoplan Endeavour (STS-100) s sedemčlansko ameriško-italijansko-kanadsko-rusko posadko. Raketoplan je pristal na pisti številka 22, med pristajanjem pa ga je pilotiral poveljnik Kent Rominger. Endeavour bi moral pristati na Kennedyjevem vesoljskem središču (KSC) na Floridi že včeraj, vendar so odpravo zaradi težav z računalniki na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) podaljšali za en dan. Raketoplan naj bi sicer pristal na Kennedyjevem vesoljskem središču na Floridi, vendar pa so ga zaradi dežja in močnega vetra preusmerili v Kalifornijo.

Posadka ameriškega raketoplana je na Mednarodno vesoljsko postajo pripeljala novo kanadsko mehanično roko Canadarm2, ki sta jo med dvema vesoljskima sprehodoma na zunanjost Destinyja pritrdila kanadski in ameriški vesoljec. Poleg tega je raketoplan na MVP dostavil tudi tovorni modul z imenom Raffaello, v katerem je bilo za dobre tri tone tovora, med drugim tudi znanstveni premični predalniki za Destiny. Med odpravo STS-100 so s pomočjo raketoplanovih raketnih motorjev tudi nekajkrat zvišali orbito vesoljske postaje. Člani posadke Endeavourja pa so  drugi glavni posadki na MVP tudi pomagali pri popravilu treh nadzronih računalnikov v ameriškem raziskovalnem modulu Destiny.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

 

Raketoplan na Edwardsu

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune