ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

30.04.2001 - Sojuz TM-32 se je združil z Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Koroljov, Rusija

30.04.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Dopolnjeno: 30.04.2001 ob 11:45

[Rev:1, L]

Posadka ruske vesoljske ladje Sojuz TM-32 je danes ob 11:30 po srednjeevropskem času vstopila v modul Zarja na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Prvi vesoljski turist Dennis Tito je po prihodu v ruski servisni modul Zvezda dejal, da se počuti odlično ter da mu breztežnost ugaja. Poleg Tita sta na vesoljsko postajo prispela še poveljnik sojuza Talgat Musabajev in ladijski inženir Jurij Baturin. Ruski kozmonavt Musabajev je bolj za šalo kot zares dejal, da se je šestdesetletni Tito v vesolju pomladil, saj izgleda vsaj 10 let mlajši. V modulu Zvezda so obiskovalce pričakali člani druge glavne posadke na MVP.


Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 30.04.2001 ob 10:00

Ruska vesoljska ladja Sojuz TM-32 se je danes dopoldan, ob 09:57 in 47 sekund po srednjeevropskem času, združila z modulom Zarja na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Posadko Sojuza TM-32 sestavljajo ruski poveljnik Talgat Musabajev, ki je nadzoroval samodejno združitev vesoljske ladje, ruski ladijski inženir Jurij Baturin in prvi vesoljski turist, šestdesetletni ameriški poslovnež Dennis Tito, ki je za potovanje v vesolje Rusom odštel okrog 20 milijonov ameriških dolarjev. Ameriški raketoplan Endeavour (STS-100) se je včeraj zvečer ločil od MVP in s tem omogočil združitev sojuza z modulom Zarja. Prisotnost raketoplana bi združitev sojuza namreč lahko ovirala. Vesoljci bodo lopute iz Sojuza TM-32 v modul Zarja odprli med naslednjo orbito, to je čez približno 90 minut, ko bodo preverili zrakotesnost združevalnega prehoda. Na krovu MVP jih pričakuje druga glavna posadka, ki jo sestavljajo ruski poveljnik Jurij Usačov ter ameriška ladijska inženirja James Voss in Susan Helms.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vest:

Dennis Tito (levo) v Zvezdi

tabSD.gif (826 bytes)

.

Posadka v modulu Zvezda

tabSD.gif (826 bytes)

.

Spajalno mesto na Zarji

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pogled iz sojuza na MVP

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune