ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.04.2001 - V vesolju delovali dve kanadski mehanični roki
Novice

 


Houston, ZDA

29.04.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 29.04.2001 ob 19:35

[Rev:0, L]

Od Mednarodne vesoljske postaje (MVP) se je danes zvečer, ob 19:34 po srednjeevropskem času, uspešno ločil ameriški vesoljski raketoplan Endeavour s sedemčlansko ameriško-italijansko-kanadsko-rusko posadko. Ločitev Endeavourja od postaje je ročno vodil pilot Jeffrey Ashby, ki bo po oddaljitvi na določeno razdaljo nato še deloma obkrožil vesoljsko postajo. Ostali člani posadke pomagajo pilotu ali pa s fotoaparati in videokamerami snemajo zunanjost MVP. Endeavour se je zaradi težav z nadzornimi računalniki v ameriškem raziskovalnem modulu Destiny od MVP ločil en dan kasneje, kot je bilo načrtovano.

Mednarodna posadka ameriškega raketoplana je sicer na Mednarodno vesoljsko postajo pripeljala novo kanadsko mehanično roko Canadarm2, ki sta jo med dvema vesoljskima sprehodoma na zunanjost Destinyja pritrdila kanadski in ameriški vesoljec. Poleg tega je raketoplan na MVP dostavil tudi tovorni modul z imenom Raffaello, v katerem je bilo za dobre tri tone tovora, med drugim tudi znanstveni premični predalniki za Destiny. Med odpravo STS-100 so s pomočjo raketoplanovih raketnih motorjev tudi dvakrat zvišali orbito vesoljske postaje. Vrnitev raketoplana na Zemljo je predvidena za torek popoldan po našem času.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Raketoplan Endeavour

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pogled na MVP iz raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune