ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

26.04.2001 - Nosilna raketa s Sojuzom TM-32 že na izstrelišču
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

26.04.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 26.04.2001 ob 16:10

[Rev:0, L]

Na ruskem kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu so danes zjutraj, ob 7:00 po lokalnem času, iz montažno-preizkusne hale pripeljali rusko nosilno raketo sojuz U, na vrhu katere je vesoljsko plovilo Sojuz TM-32. Vesoljsko ladjo so z zadnjo raketno stopnjo združili že včeraj, na vrh zaščitnega konusa pa so pritrdili tudi reševalni stolp. Reševalni stolp je manjša raketa, ki v primeru težav ob izstrelitvi od preostanka rakete odcepi vesoljsko ladjo s posadko, ki nato s padalom pristane v notranjosti pristajalnega odseka. Nosilno raketo so do izstrelišča pripeljali po železnici v vodoravnem položaju. Ob 8:30 po lokalnem času, to je ob 04:30 po srednjeevropskem času, je bila nosilna raketa že postavljena na izstrelitveni ploščadi, s katere je pred 40 leti v vesolje poletel prvi človek Jurij Gagarin.

Izstrelitev nosilne rakete sojuz U je predvidena za 28. april ob 09:37 po našem času. Posadko vesoljske ladje Sojuz TM-32, ki bo poletela proti Mednarodni vesoljski postaji (MVP), sestavljajo poveljnik Talgat Musabajev, ladijski inženir Jurij Baturin in ameriški poslovnež Dennis Tito, ki bo za polet v vesolje odštel okrog 20 milijonov dolarjev. Ruska televizija NTV je sporočila, da so strokovnjaki iz ruskega Centra za upravljanje vesoljskih poletov v Koroljovu pri Moskvi dejali, da bo vesoljska ladja Sojuz TM-32 proti MVP poletela tudi, če težave z računalniki v ameriškem modulu Destiny ne bodo odpravljene. Za združitev sojuza z vesoljsko postajo so namreč potrebni le ruski računalniki in drugi sistemi, ki pa delujejo normalno.

Polet vesoljske ladje Sojuz TM-32 na MVP je potreben zaradi zamenjave Sojuza TM-31, ki je z vesoljsko postajo združen že od novembra lani, ko je z njim na MVP poletela prva glavna posadka. Vesoljsko plovilo vrste sojuz TM je namreč potrebno zamenjati na približno pol leta, zato se bodo Musabajev, Baturin in Tito, po približno petih dneh bivanja na MVP, na Zemljo vrnili v starem Sojuzu TM-31, na vesoljski postaji pa bo ostal novi Sojuz TM-32, ki bo služil kot reševalno plovilo za drugo glavno posadko na MVP.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Forum:

Oglejte si:

Preberite si vest:

Sojuz U na ploščadi (26.4.'01)

tabSD.gif (826 bytes)

.

Tito na jutranjem teku

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune