ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.04.2001 - Vesoljca zaključila drugi vesoljski sprehod med odpravo STS-100
Novice

 


Houston / Koroljov

24.04.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 24.04.2001 ob 22:45

[Rev:0]

Vesoljca Hadfield in Parazynski sta danes zvečer, ob 22:14 po srednjeevropskem času, zaključila drugi vesoljski sprehod med odpravo ameriškega raketoplana Endeavour (STS-100). Med 7 ur in 40 minut trajajočim vesoljskim sprehodom, ki se je začel ob 14:34, sta vesoljca povezala podatkovne in električne kable med kanadsko mehanično roko Canadarm2 in pritrditvenim mestom na spodnjem delu ameriškega raziskovalnega modula Destiny na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Druga glavna posadka na MVP je zatem preizkusila delovanje mehanične roke, ki pa se na ukaze ni odzivala. Parazynski je zato pregledal povezane kable, težave pa so reševali tudi v notranjosti vesoljske postaje. Izkazalo se je, da rezervni električni kabel mehanični roki ne dovaja elektrike.

Medtem je kanadski astronavt Hadfield iz ameriškega modula Unity odstranil komunikacijsko anteno, ki je na postaji ne potrebujejo več, saj jo je nadomestila nova Ku-band antena. Pri odstranjevanju antene je Hadfield imel nekaj težav, saj se je zlomil eden izmed priključkov. Na mesto, kjer je bila pred tem pritrjena omenjena antena, bodo med naslednjo odpravo ameriškega raketoplana priključili ameriško zračno zaporo. Vesoljca sta se nato znova posvetila reševanju težav z rezervnim električnim kablom nove kanadske mehanične roke, tokrat uspešno. Vesoljca sta se zatem odpravila na drugo stran Destinyja, kjer sta odmontirala paleto, na kateri je bila z enim koncem še vedno pritrjena mehanična roka Canadarm2. Prazno paleto bodo jutri prenesli nazaj v tovorni odsek raktoplana Endeavour.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Vesoljca med sprehodom

tabSD.gif (826 bytes)

.

Canadarm2 na modulu Destiny

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune