ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.04.2001 - Danes na MVP: mehanična roka in tovorni modul
Novice

 


Houston / Koroljov

23.04.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 23.04.2001 ob 18:45

[Rev:0]

Sedemčlanska ameriško-italijansko-kanadsko-ruska posadka ameriškega vesoljskega raketoplana Endeavour (STS-100) je danes dopoldan, ob približno 11:25 po srednjeevropskem času, odprla loputo, ki vodi v ameriški raziskovalni modul Destiny na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Tam jih je pričakala druga glavna posadka na MVP, ki jo sestavljajo ruski poveljnik Jurij Usačov ter ameriška ladijska inženirja James Voss in Susan Helms. V modul Destiny je prvi vstopil poveljnik raketoplana Kent Rominger. Jurij Usačov je prve obiskovalce najprej seznanil z varnostnimi ukrepi in jih nato popeljal skozi module na vesoljski postaji.

Susan Helms in Jim Voss sta s pomočjo računalnikov in nadzorne plošče, ki je v modulu Destiny, aktivirala kanadsko mehanično roko Canadarm2, ki so jo na MVP pritrdili včeraj. Mehanična roka se je do danes z obema koncema še vedno držala palete na kateri so jo dostavili v vesolje. Prvi korak je bila zato sprostitev enega konca roke in premik le-tega na spodnjo stran modula Destiny. Ob 16:16 po srednjeevropskem času se je 17,6 metrov dolga mehanična roka uspešno pritrdila na ustrezno pritrditveno mesto na Destinyju. Drugi konec roke pa še vedno ostaja pritrjen na paleto, ki je na nasprotni strani modula Destiny. Novo mehanično roko bodo uporabljali pri sestavljanju vesoljske postaje v prihodnosti.

Kmalu po zaključenem manevru s Canadarm2, so vesoljci v Endeavourju s pomočjo raketoplanove mehanične roko začeli premikati tovorni modul Raffaelo. Tega so najprej dvignili iz raketoplanovega tovornega odseka, nato pa so ga previdno prenesli proti modulu Unity. S pomočjo mehanične roke, ki jo je upravljal Scott Parazynski, so Raffaela nato uspešno pritrdili na spajalni odsek modula Unity in sicer ob 18:00 po našem času. V notranjosti italijanskega tovornega modula je 3,4 tone opreme in zalog za drugo glavno posadko na MVP. Med drugim sta v tovornem modulu tudi dva premična znanstvena predalnika vrste Express, ki ju bodo namestili v Destiny.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Srečanje posadk v Destinyju

tabSD.gif (826 bytes)

.

Mehanična roka Canadarm2

tabSD.gif (826 bytes)

.

Raffaelo in Canadarm2 na MVP

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune