ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

22.04.2001 - Zaključen prvi vesoljski sprehod med odpravo STS-100
Novice

 


Houston, ZDA

22.04.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 22.04.2001 ob 20:55

[Rev:0]

Iz ameriškega vesoljskega raketoplana Endeavour, ki je združen z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), sta danes ob 13:45 po srednjeevropskem času izstopila kanadski vesoljec Chris A. Hadfield in ameriški astronavt Scott E. Parazynski, ki sta tako začela prvi vesoljski sprehod med odpravo STS-100. Hadfield je danes postal prvi Kanadčan, ki se je sprehajal po vesolju. Vesoljca sta se najprej odpravila proti paleti s kanadsko mehanično roko, ki so jo pred tem s pomočjo raketoplanove mehanične roke pritrdili na modul Destiny. Glavna naloga vesoljskega sprehoda je namreč priključitev in delna iztegnitev skoraj 18 metrov dolge mehanične roke Canadarm2.

Scott Parazynski je najprej povezal štiri podatkovne in električne kable med Canadarm2 in modulom Destiny. Kmalu zatem so člani druge glavne posadke na MVP s pomočjo nadzorne plošče v notranjosti modula Destiny vklopili ogrevanje mehanične roke. Ameriški in kanadski vesoljec sta nato iz palete pobrala še teleskopsko UHF anteno, ki sta jo pritrdila na zunanjost modula Destiny. S pomočjo te antene bodo lahko med združevanjem raketoplana z vesoljsko postajo med seboj komunicirali člani posadk obeh vesoljskih plovil. Anteno bodo uporabljali tudi za radijsko zvezo med vesoljci na vesoljskem sprehodu in tistimi v notranjosti postaje.

Hadfield in Parazynski sta nato iz mehanične roke odstranila zaščitne prevleke, nato pa sta jo sprostila iz palete. Zatem sta se lotila zatičev na sklepih roke Canadarm2. Odstraniti je bilo potrebno skupno štirideset zatičev, da sta mehanično roko lahko iztegnila na polovično dolžino. Nato sta s pomočjo električnega vesoljskega izvijača dokončala delo na sklepih 900 milijonov dolarjev vredne kanadske roke z imenom Canadarm2. Hadfield je imel nekaj težav s solzenjem oči, zato je premešal zrak v čeladi svojega vesoljskega skafandra, kar pa ni pomagalo. Težave so nato čez nekaj minut izginile.

Po opravljenem delu na mehanični roki sta se vesoljca odpravila nazaj v tovorni odsek raketoplana Endeavour. Tam sta najprej pospravila ordje, ki sta ga uporabljala med današnjim vesoljskim sprehodom. Nato sta odšla v zračno zaporo raketoplana in za seboj zaprla loputo. Prvi vesoljski sprehod med odpravo STS-100 se je uradno končal ob 20:55 po srednjeevrospkem času, ko sta vesoljca svoja skafandra priklopila na napajanje v raketoplanu Endeavour. Sprehod je trajal 7 ur in 10 minut. Odprtje loput med raketoplanom in vesoljsko postajo ter prvo srečanje obeh posadk je predvideno za jutri.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Mehanična roka Canadarm2

tabSD.gif (826 bytes)

.

Kanadski vesoljec Hadfield

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pri zloženi mehanični roki

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune