ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.04.2001 - Indija prvič izstrelila novo nosilno raketo GSLV
Novice

 


Shriharikota, Indija

18.04.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 18.04.2001 ob 12:35

[Rev:0]

Na indijskem vesoljskem izstrelišču Sriharikota so danes, ob 12:13 po srednjeevropskem času, prvič izstrelili novo nosilno raketo GSLV (Geo-Synchronus Launch Vehicle), ki je v vesolje ponesla indijski poskusni geostacionarni satelit GSAT-1 z maso 1.540 kilogramov. Raketo GSLV je indijska organizacija za vesoljske raziskave (ISRO) razvila posebej za izstreljevanje satelitov z maso do 2.500 kilogramov v 36.000 kilometrov visoko geostacionarno orbito nad ekvatorjem. Cena za kilogram tovora, ki ga raketa GSLV ponese v takšno orbito, znaša okoli 20.000 ameriških dolarjev, indijski strokovnjaki pa predvidevajo, da se bo ta številka v prihodnjih letih še znižala.

Nosilno raketo GSLV je Indija poskušala izstreliti že 28. marca, vendar so izstrelitev prekinili nekaj sekund po vžigu raketnih motorjev štartnih raket. Nadzorni varnostni sistem je namreč zaznal, da motor ene izmed štirih štartnih raket ne deluje pravilno. Indijski strokovnjaki so okvarjen motor nato zamenjali in pregledali ostale dele rakete. Raketo so zatem pripravili na današnjo izstrelitev.

Nosilna raketa GSLV je visoka 49 metrov in ob izstrelitvi tehta približno 401 tono. Gre za trostopenjsko raketo, pri čemer je prva stopnja sestavljena iz osrednjega dela na trdno gorivo z raketnim motorjem S125, okoli katerega so pritrjene štiri štartne rakete na tekoče gorivo (nesimetrični dimetil hidrazin in dušikov tertaoksid kot oksidant) z motorji L40. Tudi druga stopnja vsebuje rezervoar za tekoče gorivo in podoben raketni motor kot na štartnih raketah. Tretja stopnja, katere raketni motor je izdelan v Rusiji, pa vsebuje rezevoarje za tekoči vodik in kisik, ki sta ohlajena na -253 in -195°C. Celotno raketno stopnjo z motorjem razvija tudi Indija sama, saj jo v prihodnosti namerava uporabljati namesto delno ruske tretje raketne stopnje.

Indija je s pomočjo nosilne rakete SLV-3 svoj prvi satelit RS-1 v vesolje izstrelila 18. julija 1980. Do danes je iz vesoljskega izstrelišča Sriharikota v vesolje uspešno poletelo devet indijskih raket, od katerih je bila zadnja (PSLV-C2) izstreljena 26. maja 1999.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

GSLV na izstrelitveni ploščadi

GSLV na izstrelitveni ploščadi

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune