ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.04.2001 - Tito s kozmonavti odletel na pregled vesoljske ladje
Novice

 


Koroljov, Rusija

16.04.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 16.04.2001 ob 16:25

[Rev:0]

Ameriški multimilijonar Dennis Tito, ki bo kot prvi turist poletel v vesolje, je danes skupaj z ruskimi kozmonavti danes z letalom poletel na ruski kozmodrom Bajkonur v Kazahstanu. Tam bodo Tito in kozmonavta Talgat Musabajev ter Jurij Baturin pomerili vesoljske skafandre vrste Sokol KV2, preizkusili pa bodo tudi po meri narejene sedeže Kazbek za vesoljsko plovilo sojuz TM. Vesoljci, ki jih spremlja tudi rezervna posadka dveh ruskih kozmonavtov, bodo v preizkusno-montažni hali na kozmodromu pregledali tudi svoje vesoljsko plovilo Sojuz TM-32. Tito se bo s kolegoma po približno dveh dnevih vrnil v Moskvo, kjer bodo nadaljevali priprave za polet na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), nato pa bodo 23. aprila znova poleteli na Bajkonur. Izstrelitev Sojuza TM-32 proti MVP je namreč predvidena že za 28. april.

Ameriška vesoljska agencija NASA pa poletu Američana sicer še vedno ostro nasprotuje, zato bo nekaj naslednjih dni odločilnih. Še ta teden se bosta direktorja ameriške in ruske vesoljske agencije namreč po telefonu pogovarjala o spornem turističnem poletu na vesoljsko postajo. Dennis Tito bo Rusom za vesoljski polet odštel okrog 20 milijonov ameriških dolarjev, ki se že nahajajo na posebnem bančnem računu. Le-ta se bo sprostil takoj, ko se bodo na nosilni raketi sojuz U vžgali raketni motorji, je povedal bodoči vesoljski turist. Dennis Tito je sicer ustanovitelj ameriške družbe Wilshire, ki se ukvarja s finančnim svetovanjem.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vest:

tito-kozmonavta.jpg (14924 bytes)

Tito, Musabajev in Baturin

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune