ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

11.04.2001 - Američan Dennis Tito opravil izpit za polet v vesolje
Novice

 


Zvezdno mestece, Rusija

11.04.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 11.04.2001 ob 11:30

[Rev:2]

Američan Dennis Tito (60) je skupaj z dvema ruskima kozmonavtoma danes uspešno opravil izpit, ki je potreben pred poletom v vesolje. Vesoljci so izpit opravili pred posebno komisijo v Centru za priprave kozmonavtov "Jurij A. Gagarin" v Zvezdnem mestecu pri Moskvi. Omenjen izpit preveri praktično in teoretično znanje kozmonavta pred poletom v vesolje in vsebuje tudi preizkus v simulatorju plovila sojuz TM. Vse kaže, da bo Tito kot prvi vesoljski turist v vesolje poletel 28. aprila v vesoljski ladji Sojuz TM-32, katere poveljnik bo Talgat Musabajev, ladijski inženir pa Jurij Baturin. Dennis Tito je dejal, da ne govori rusko, pozna namreč le nekaj nujnih ruskih tehničnih izrazov, kar pa naj ne bi bilo ovira, saj oba ruska kozmonavta govorita angleško.

Po besedah predstavnika Centra za priprave kozmonavtov bodo vesoljci do 15. aprila počivali, nato pa bodo nadaljevali s pripravami za polet na Mednarodno vesoljsko postajo. Na ruski kozmodrom Bajkonur v Kazahstanu bodo vesoljci odšli predvidoma 23. aprila. Nosilno raketo sojuz U z vesoljsko ladjo Sojuz TM-32, v kateri bodo poleteli v vesolje, pa bodo izstrelili predvidoma 28. aprila. Po besedah poveljnika Musabajeva je Tito polnopraven član posadke in bo med poletom v sojuzu skrbel za telekomunikacijske sisteme. Ruska vesoljska družba RKK Energija je v svojem sporočilu za javnost Američana Dennisa Tita označila za kozmonavta-raziskovalca.

Polet vesoljske ladje Sojuz TM-32 na MVP je potreben zaradi zamenjave Sojuza TM-31, ki je z vesoljsko postajo združen že od novembra lani, ko je z njim na MVP poletela prva glavna posadka. Vesoljsko plovilo vrste sojuz TM je namreč potrebno zamenjati na približno pol leta, zato se bodo Musabajev, Baturin in Tito, po približno tednu dni bivanja na MVP, na Zemljo vrnili v starem Sojuzu TM-31, na vesoljski postaji pa bo ostal novi Sojuz TM-32, ki bo služil kot reševalno plovilo za drugo glavno posadko na MVP. Dennis Tito bo za polet na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) Rusiji odštel okrog 20 milijonov ameriških dolarjev.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Preberite si vesti:

Oglejte si:

Dennis Tito v skafandru

tabSD.gif (826 bytes)

.

Simulator sojuza TM

tabSD.gif (826 bytes)

.

Tito ob simulatorju

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune