ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

07.04.2001 - Prvič izstrelili novo različico ruske rakete proton (proton M)
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

07.04.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 07.04.2001 ob 13:40

[Rev:5]

Na ruskem kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu so danes zjutraj, ob 05:47 po srednjeevropskem času, na izstrelitveni ploščadi številka 24 uspešno prvič izstrelili novo različico težke ruske nosilne rakete proton K z novo oznako proton M. Nosilka je v vesolje s pomočjo dodatne raketne stopnje Briz-M ponesla ruski telekomunikacijski satelit Ekran M-18, ki bo deloval v geostacionarni orbiti, približno 36.000 kilometrov nad ekvatorjem, in skrbel za prenos ruskega televizijskega programa.

Izstrelitev protona M je bila sicer načrtovana že za včeraj, vendar so jo zaradi težav z akumulatorjem na krovu dodatne raketne stopnje Briz-M preložili na danes. Približno 2-tonski satelit Ekran M-18, ki je bil razvit še v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ima na krovu en sam transponder za prenos televizijskega signala s katerim bo pokrival območje Sibirije in ruskega daljnega vzhoda. Satelit se je od zadnje raketne stopnje ločil približno ob 12:31 po našem času.

Na protonu M so med drugim izboljšani raketni motorji RD-253 prve raketne stopnje, ki jih izdeluje ruska družba Motorostroitel. Nova nosilna raketa pa ima za razliko od starejšega protona K nov digitalni in ne več analogni sistem za nadzor poleta, kar omogoča bolj ekonomično porabo goriva med poletom rakete. Zaradi teh izboljšav lahko proton M v nizko zemeljsko orbito ponese do 22 ton tovora, medtem, ko proton K tja lahko utiri do 20,7 tone tovora.

Pri današnji izstrelitvi so uporabili še dodatno raketno stopnjo Briz-M, ki je nadomestila starejši Blok DM. Novi proton M ima tudi večji zaščitni konus, pod katerim je kar 2,5-krat več prostora za tovor, ki se nahaja na vrhu rakete. Novi proton M je visok 61,75 metra, največji premer znaša 7,4 metra, ob izstrelitvi pa ima maso 700 ton. Raketo izdeluje ruski vesoljski center Hruničeva iz okolice Moskve.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Izstrelitev protona M

tabSD.gif (826 bytes)

.

Dvig novega protona na rampo

tabSD.gif (826 bytes)

.

Prevoz protona M na izstrelišče

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune