ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.03.2001 - Težave na ameriškem delu Mednarodne vesoljske postaje
Novice

 


Houston / Koroljov

29.03.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 29.03.2001 ob 09:50

[Rev:0, L]

Rusko-ameriška posadka na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), ki jo sestavljajo ruski poveljnik Jurij Usačov ter ameriška ladijska inženirja James Voss in Susan Helms, se zadnje dneve ukvarja predvsem s popravilom različnih sistemov na ameriškem delu vesoljske postaje. Predstavniki ameriške vesoljske agencije NASA so na včerajšnji novinarski konferenci sporočili, da Ku-band antena, ki bo omogočala kvalitetno video, zvočno in podatkovno zvezo z ameriškim nadzornim središčem v Houstonu, še vedno ne deluje in je zato izključena. Dokler strokovnjaki ne bodo razvili ustreznega programskega popravka, bodo vesoljci za komunikacijo s Houstonom še naprej uporabljali S-band anteno.

V ameriškem raziskovalnem modulu Destiny druga glavna posadka (MVP-2) še vedno nadaljuje z vključevanjem in preverjanjem opreme in sistemov, ki so jih na MVP pripeljali med odpravo raketoplana Discovery (STS-102). Med drugim so vesoljci sestavili tudi novo sobno kolo CEVIS, na katerem bodo telovadili vsakodnevno. To jim bo prišlo še kako prav, saj je telovadni tekoči trak, ki so ga vesoljci prav tako uporabljali za vzdrževanje telesne kondicije, na več mestih poškodovan in je že začel razpadati. Kako je do tega prišlo, bodo strokovnjaki lahko ugotovili šele, ko bodo tekoči trak z naslednjo odpravo raketoplana vrnili na Zemljo. Vesoljcem in strokovnjakom na Zemlji pa precej skrbi povzročajo tudi nekateri drugi sistemi na Destinyju, ki ne delujejo.

V modulu Destiny namreč ne deluje sistem za odvajanje kondenza in vesoljci imajo že pripravljene posode za shranjevanje morebitne odvečne vode, ki bi se nabirala na hladnejših mestih v modulu. Težavam s kondenzom se zaenkrat izogibajo tako, da so v Destinyju zvišali temperaturo ozračja. Poleg tega pa v ameriškem modulu že od začetka ne deluje tudi sistem za odstranjevanje CO2 iz ozračja v postaji. Posadka s pomočjo rezervnih delov namerava popraviti črpalko tega sistema, da bi ga tako usposobila za delovanje še pred prihodom naslednjega raketoplana. Za odstranjevanje tega nevarnega plina iz ozračja v postaji pa zaenkrat povsem uspešno skrbi sistem Vozduh v ruskem servisnem modulu Zvezda.


Oglejte si:

Preberite si vest:

  Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Posadka MVP-2 v Destinyju

tabSD.gif (826 bytes)

.

Notranjost Destinyja

tabSD.gif (826 bytes)

.

MVP, spodaj modul Destiny

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune