ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.03.2001 - Zamenjava posadk na Mednarodni vesoljski postaji zaključena
Novice

 


Houston / Koroljov

14.03.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 14.03.2001 ob 07:55

[Rev:0, L]

Na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) sta posadki raketoplana Discovery in MVP včeraj iz tovornega modula MPLM Leonardo, ki so ga na Unity priključili pred dvema dnevoma, prenešali tovor v ameriški raziskovalni modul Destiny. V notranjosti Leonarda je po besedah NASE sedem premičnih predalnikov, s katerimi bodo opremili Destiny. Skupna teža tovora v modulu MPLM pa znaša približno 4,5 tone. Leonarda je za ameriško vesoljsko agencijo NASA izdelala italijanska vesoljska agencija ASI, ki je poleg tega izdelala še dva takšna tovorna modula z imeni Raffaello in Donatello. Loputo med raketoplanom in vesoljsko postajo so sicer odprli že včeraj, potem, ko je bil zaključen zadnji vesoljski sprehod med odpravo STS-102, ki sta ga opravila Thomas in Richards.

Danes zgodaj zjutraj po našem času je bila izvršena še zadnja zamenjava članov glavne posadake na Mednarodni vesoljski postaji. Astronavtka Susan Helms, ladijska inženirka druge glavne odprave, je namreč odšla na krov MVP, William Shepherd, poveljnik prve glavne odprave na vesoljski postaji, pa se je pridružil kolegoma Juriju Gidzenku in Sergeju Krikaljovu, ki sta v raketoplan odšla že pred dnevi. Zamenjava člana posadke je uradno končana, ko le ta v rusko vesoljsko plovilo vrste sojuz TM namesti svoj sedež in vesoljski skafander vrste Sokol KV2 (glej drugo sliko). Skafander in sedež vrste Kazbek je potrebno zamenjati zato, ker sta izdelana po meri vesoljca, ki ju bo uporabljal. Med današnjim intervjujem je Helmsova ravno preizkušala omenjeni skafander (prva slika - Helmsova je druga z leve).

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Vesoljci v modulu Destiny

Vesoljci v modulu Destiny

tabSD.gif (826 bytes)

.
sokol-kazbek.jpg (18132 bytes)

Skafander Sokol in sedež

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune