ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.03.2001 - Thomas in Richards zaključila vesoljski sprehod
Novice

 


Houston / Koroljov

13.03.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 13.03.2001 ob 14:55

[Rev:0, L]

Ameriška vesoljca Andy Thomas in Paul Richards sta danes ob 12:44 po srednjeevropskem času zaključila drugi in hkrati zadnji vesoljski sprehod med odpravo STS-102. Vesoljca sta iz zračne zapore raketoplana Discovery, ki je združen z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), izstopila ob 06:23 in se odpravila proti ameriškemu raziskovalnemu modulu Destiny. Tam je Richards najprej izklopil kable posebnega grelca, ki so ga uporabljali samo med izstrelitvijo modula. Na zunanjost Destinyja sta astronavta nato pritrdila paleto (ESP) za shranjevanje rezervnih delov in orodja. Povezala sta tudi nekaj električnih kablov, ki so potrebni za delovanje grelca na tej paleti.

Thomas je na paleto ESP pritrdil črpalko za hladilno tekočino (PFCS), ki je bila pred tem shranjena v tovornem odseku raketoplana. Skupaj z Richardsom sta nato povezala še kable na posebnem podstavku RU, ki sta ga na Destiny pritrdila že Voss in Helmsova med vesoljskim sprehodom pred dvema dnevoma. Prek teh kablov bo kanadska mehanična roka, ki jo bodo na MVP dostavili med naslednjo odpravo ameriškega raketoplana, oskrbovana z električno energijo, prek posebnih kablov pa bo potekala tudi video in podatkovna zveza med daljinsko vodeno roko in nadzorno ploščo v Destinyju.

Astronavta sta po končanih opravilih na raziskovalnem modulu odšla do modula Unity, od koder sta splezala na vrh nosilca P6, na katerem sta pritrjeni velikanski ameriški krili s sončnimi celicami. Tam sta si ogledala enega izmed zatičev, ki ni bil pravilno zataknjen. Andy Thomas je težavo rešil tako, da je z nekakšnim vesoljskim kladivom krepko udaril po zatiču, in ta se je nato premaknil v pravilen položaj. Vesoljca sta si na P6 ogledala še napravo za merjenje električnega potenciala v okolici vesoljske postaje (FPP), ki zadnje tedne ne deluje pravilno. Sledila je še vrnitev v zračno zaporo raketoplana Discovery in 18. vesoljski sprehod na MVP je bil zaključen po 6-ih urah in 21-ih minutah dela v vesolju.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Na današnjem sprehodu... spodaj Zemlja. (NASATV/vesolje.net)

Na današnjem sprehodu...

tabSD.gif (826 bytes)

.
Richards in Thomas

Richards in Thomas

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune