ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

12.03.2001 - Leonardo priključen na Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Houston / Koroljov

12.03.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 12.03.2001 ob 11:45

[Rev:0]

Na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) so danes zjutraj, ob 07:02 po srednjeevropskem času, priključili tovorni modul Leonardo. Astronavt Andy Thomas je s pomočjo raketoplanove mehanične roke modul najprej dvignil iz tovornega odseka Discoveryja, nato pa ga je združil s spajalnim mestom na ameriškem modulu Unity. V notranjosti Leonarda je približno 6 premičnih predalnikov s skupno težo 4,5 tone, ki jih bodo vesoljci prenesli v ameriški raziskovalni modul Destiny. Tovorni modul MPLM (Multi-Purpose Logistics Module) je za ameriško vesoljsko agencijo NASA izdelala italijanska vesoljska agencija ASI. Preden se bo Discovery ločil od MVP bodo tovorni modul zopet vrnili v tovorni odsek raketoplana.

Med Discoveryjem in Mednarodno vesoljsko postajo pa so danes zopet odprli tudi več loput in omogočili nadaljevanje zamenjave članov glavne posadke na vesoljski postaji. Danes je na krov MVP tako prišel ameriški astronavt James Voss, v Discovery pa je odšel Sergej Krikaljov, ladijski inženir prve glavne odprave na MVP. Na MVP sta trenutno dva člana druge glavne posadke: ruski poveljnik Jurij Usačov in ladijski inženir James Voss. Poleg njiju je na MVP še poveljnik prve glavne posadke William Shepherd, ki bo vesoljsko postajo zapustil predvidoma v sredo, ko bo sedež na raketoplanu z njim zamenjala ladijska inženirka druge glavne posadke Susan Hemls. Takrat bo poveljstvo nad vesoljsko postajo prevzel ruski kozmonavt Jurij Usačov.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Leonardo na robotski roki

Leonardo na mehanični roki

tabSD.gif (826 bytes)

.
mplm-skica.jpg (12752 bytes)

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune