ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

11.03.2001 - Zaključen prvi vesoljski sprehod med odpravo STS-102
Novice

 


Houston / Koroljov

11.03.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 11.03.2001 ob 15:25

[Rev:0, L]

Iz ameriškega raketoplana Discovery sta na prvi vesoljski sprehod med odpravo STS-102 danes odšla astronavt James Voss in astronavtka Susan Helms. Med vesoljskim sprehodom, ki se je začel ob 06:12 po srednjeevropskem času, sta vesoljca v tovornem odseku raketoplana Discovery najprej zbrala orodje in opremo, nato pa sta se odpravila proti modulu Unity Mednarodne vesoljske postaje (MVP).

Na začetku sta imela Voss in Helmsova nekaj težav z izgubljanjem opreme. Že med odhodom Helmsove iz raketoplana je namreč iz zračne zapore odneslo tudi napravo za zaznavanje hidrazina, ki pa jo je ujel Voss, ki je takrat že čakal v tovornem odseku. Kmalu zatem pa se je Vossu z vrvice izmuznil podstavek za mehanično vodeno roko, ki ga vesoljca nista več ujela in sta ga zato morala zamenjati z rezervnim.

Voss in Helmsova sta nato odšla na modul Unity, kjer sta odklopila več različnih kablov, ki so povezovali združevalni tunel PMA3 z Unityjem. Ko sta vesoljca odklopila vse kable, sta iz modula Unity odmontirala še telekomunikacijsko anteno zato, da sta na levi strani modula lahko pripravila novo spajalno mesto, kamor so nekaj ur kasneje s pomočjo mehanične roke prestavili združevalni tunel PMA3, ki je bil pred tem pritrjen na spodnji strani modula.

Vesoljca sta zatem na vrh ameriškega raziskovalnega modula Destiny pritrdila nosilec LCA za kanadsko mehanično roko, ki jo bodo na vesoljsko postajo dostavili med naslednjo odpravo ameriškega vesoljskega raketoplana. Ko sta vesoljca povezala tudi vse potrebne kable med nosilcem LCA in Destinyjem, sta se ponovno odpravila v tovorni odsek Discoveryja, kjer sta pobrala poseben podstavek s kabli RU, ki sta ga nato pritrdila na spodnji del modula Destiny.

Z modula Destiny sta se Voss in Helmsova vrnila nazaj v tovorni odsek Discoveryja in odšla v zračno zaporo, kjer sta svoja vesoljska skafandra priklopila na oskrbovanje iz raketoplana. V zračni zapori, ki ni bila pod pritiskom, sta nato čakala v pripravljenosti, da bi v primeru težav pomagla vesoljcu Andyju Thomasu, ki je iz notranjosti Discoveryja upravljal raketoplanovo mehanično roko, s katero je iz spodnje na levo stran Unityja prenesel združevalni tunel PMA3.

Po uspešni priključitvi PMA3 na novo mesto na Unityju, sta vesoljca Voss in Helmsova ob 15:08 po srednjeevropskem času zaključila najdaljši vesoljski sprehod v zgodovini, ki je trajal kar 8 ur in 56 minut. Voss in Helmsova sta sicer člana druge glavne posadke na Mednarodni vesoljski postaji, ki bo po odhodu Discoveryja, s katerim se bodo na Zemljo vrnili člani prve glavne posadke, ostala na Mednarodni vesoljski postaji.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Voss med sprehodom

Voss med sprehodom

tabSD.gif (826 bytes)

.
PMA3 na modulu Unity

PMA3 na modulu Unity

tabSD.gif (826 bytes)

.
eva1-pma3-a.jpg (9099 bytes)

PMA3 na mehanični roki

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune