ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

06.03.2001 - Mir naj bi uničili med 17. in 20. marcem
Novice

 


Koroljov, Rusija

06.03.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 06.03.2001 ob 15:40

[Rev:2]

Ruska televizija NTV je danes poročala, da je Leonid Gorškov, eden izmed načrtovalcev ruske vesoljske postaje Mir, kot možen datum nadzorovanega strmoglavljenja te postaje navedel dneve med 17. in 20. marcem. Postaja NTV pa je še pred nekaj dnevi poročala, da naj bi Mir uničili že okoli 9. marca, kar očitno ne bo držalo. Ruska vesoljska agencija Rosaviakosmos je sporočila, da bo Mir višino 250 kilometrov nad Zemljo, ki je točka brez vrnitve, dosegel okoli 10. marca. Kdaj se bo to resnično zgodilo, je predvsem odvisno od razmer v višjih plasteh ozračja, na katere ta čas močno vpliva Sonce. Točnega datuma uničenja vesoljske postaje Mir tako še ni mogoče točno določiti.

Ruska vesoljska agencija je sporočila, da je Mir danes izgubil 2.000 metrov višine in se trenutno nahaja v orbiti s povprečno višino 257 kilometrov nad površjem Zemlje. Ruski strokovnjaki bodo vesoljsko postajo iztirili s pomočjo raketnih motorjev samodejne tovorne vesoljske ladje Progres M1-5, ki je s postajo združena od 27. januarja letos. Strmoglavljenje Mira se bo pričelo nekaj dni zatem, ko se bo postaja spustila pod približno 215 kilometrov, kar je nižje kot so sprva načrtovali. Večji del Mira bo nato zgorel v gostejših plasteh ozračja, nekaj ton ostankov pa naj bi padlo v Tihi ocean, dobrih 3.000 km vzhodno od Nove Zelandije.

Za primer padca delov vesoljske postaje Mir na kopno kake države se bo Rusija zavarovala pri enem izmed zavarovalniških podjetij med katerimi so Megaruss, Avikos in Industrial Insurance Company, je povedal tiskovni predstavnik Rosaviakosmosa. Zavarovalna premija naj bi znašala okoli 200 milijonov ameriških dolarjev.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Kakšno je vaše menje:

Oglejte si:

Preberite si vesti:

Tako bo zgorel Mir...

Tako bo zgorel Mir...

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune