ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

27.02.2001 - Izstrelili titan 4 z ameriškim vojaškim satelitom
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

27.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 27.02.2001 ob 22:20

[Rev:0, L]

Na ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral so danes zvečer, ob 22:20 po srednjeevropskem času, izstrelili težko ameriško nosilno raketo titan 4B z dodatno raketno stopnjo centaur. Raketa je v vesolje ponesla ameriški vojaški telekomunikacijski satelit Milstar 2-F2 (Military Strategic and Tactical Relay). Nosilno raketo so sicer nameravali izstreliti že ob 19:57, vendar so zaradi težav z napravami za vodenje poleta na titanu 4 odštevanje ustavili in izstrelitev preložili za dobri dve uri.

Približno 4.500 kilogramov težek satelit Milstar 2-F2, katerega vrednost znaša okrog 750 milijonov ameriških dolarjev, je izdelala družba Lockheed Martin. Milstar 2-F2 se bo v orbiti pridružil dvema starejšima satelitoma vrste Milstar I in bo skrbel za zveze in prenos podatkov med različnimi vojaškimi ustanovami v ZDA in Belo hišo. Deloval bo v geostacionarni orbiti na višini približno 36.000 kilometrov nad ekvatorjem, na 90-ih stopinjah zahodno.

Ameriška družba Lockheed Martin, ki je izdelala vojaški satelit, je poleg tega izdelala tudi nosilno raketo titan 4B v vrednosti 455 milijonov ameriških dolarjev. Dvostopenjska raketa na tekoče gorivo ima na nasprotnih straneh pritrjeni še dve štartni raketi (boosterja) na trdno gorivo, na vrhu pa je danes tudi dodatna raketna stopnja centaur. Gre za najmočnejšo ameriško nosilno raketo poleg raketoplana Space Shuttle. Raketa Titan 4B, ki so jo prvič izstrelili 23. februarja 1997, lahko v geostacionarno orbito namreč ponese dobrih 5.700 kilogramov tovora.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.

Izstrelitev rakete titan 4 (Foto: arhiv CV)

Izstrelitev rakete titan 4

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune