ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

27.02.2001 - NASA o življenju na Marsu v preteklosti
Novice

 


Washington, ZDA

27.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 27.02.2001 ob 09:55

[Rev:0, L]

Na včerajšnji novinarski konferenci je ameriška vesoljska agencija NASA sporočila, da so njeni raziskovalci odkrili nove dokaze o obstoju življenja na Marsu v preteklosti. Dodatne raziskave meteorita ALH84001 so namreč pokazale, da se v notranjosti tega kamna nahajajo kristali magnetita, ki so jih proizvedle bakterije. Na sliki 1 je na zgornji polovici moč videti verigo kristalov magnetita, ki so jih na Zemlji proizvedle posebne "magnetotaktične" bakterije. Na spodnji polovici slike pa je veriga enakih kristalov (glej puščici), ki so v meteoritu z Marsa, in so jo posneli s pomočjo elektronskega mikroskopa.

"Magnetotaktične" bakterije

Kristale magnetita, ki so v marsovskem meteoritu, je, po besedah Nasinega geokemika E. Gibsona, za svoje preživetje uporabljala posebna vrsta marsovskih bakterij. Na Zemlji namreč poznamo "magnetotaktično" bakterijo rodu MV-1, ki za iskanje hrane in virov energije prav tako uporablja kristale magnetita (Fe3O4), ki jih bakterija v svojih celicah uredi v verige, kot je prikazano na sliki 1.

Zemeljske "magnetotaktične" bakterije namreč same proizvajajo omenjene magnetne kristale, ki delujejo kot nekakšen kompas, ki je nujno potreben za preživetje bakterije in orientacijo v vodi. Magnetit na Zemlji nastaja tudi neorgansko, vendar pa se tako nastali kristali očitno razlikujejo od tistih, ki jih proizvaja bakterija. Kristali, ki jih proizvede bakterija, so namreč izredno kemijsko čisti in značilnih, pravilnih oblik. Takšni so tudi kristali, ki se nahajajo v meteoritu z Marsa.

Marsovski meteoriti

Dodatno potrditev so ameriški znanstveniki našli še v dveh meteoritih, ki prav tako izvirata z Marsa. Meteorita z imenom Nakhla, ki je star 1,3 milijarde let, in Shergotty, katerega starost ocenjujejo na 170 milijonov let, namreč prav tako vsebujeta enake mikrofosile in druge dokaze, ki govorijo o obstoju življenja na Marsu v preteklosti. Starost meteorita ALH84001, ki so ga našli na Antarktiki in v njem najprej odkrili omenjene kristale, pa ocenjujejo na 4,5 milijarde let. Na Zemljo naj bi padel pred več kot 13.000 leti.

Kamni, v katerih so znanstveniki odkrili sledi življenja, so se od Marsa najbrž odkrušili, ko je rdeči planet zadel nek drug meteorit, nato pa so potovali po prostoru med Zemljo in Marsom, dokler niso končno padli na naš planet. Da kamni res izvirajo z Marsa, so strokovnjaki dokazali s kemijsko analizo sestave teh meteoritov. Rezultate preiskav so namreč primerjali s podatki o površju Marsa, ki so jih na Zemljo poslale različne samodejne vesoljske sonde, ki so poletele na Mars.

Pri preiskavah marsovskih meteoritov so poleg Nasinih strokovnjakov Programa za eksobiologijo in Astrobiološkega inštituta sodelovali še sledeči strokovnjaki: David S. McKay (JSC), Kathie L. Thomas-Keprta, Susan J. Wentworth in Mary Sue Bell (Lockheed Martin, JSC); Frances Westall (Lunar & Planetary Institute), Andrew Steele in Jan Toporski (Univerza v Portsmouthu, VB) ter Christopher S. Romanek (Savannah River Ecology Laboratory).

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Preberite si tudi:

Oglejte si še:

Krsitali

.................Slika 1

tabSD.gif (826 bytes)

.
Marsovski meteorit ALH84001

Marsovski meteorit ALH84001

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune