ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

26.02.2001 - Tovorna vesoljska ladja Progres M-44 poletela proti MVP
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

26.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 26.02.2001 ob 10:45

[Rev:1, L]

Na ruskem vesoljskem izstrelišču Bajkonur v Kazahstanu so danes zjutraj, ob 09:09 in 35 sekund po srednjeevropskem času, uspešno izstrelili rusko nosilno raketo sojuz U. Raketa je v vesolje ponesla rusko samodejno tovorno vesoljsko ladjo Progres M-44, ki je namenjena na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), s katero se bo združila v sredo. Na MVP trenutno biva prva glavna ameriško-ruska posadko, ki jo sestavljajo poveljnik William Shepherd, pilot Jurij Gidzenko in ladijski inženir Sergej Krikaljov.

Progres M-44 bo na Mednarodno vesoljsko postajo pripeljal približno 2.500 kilogramov tovora. Ladja bo na vesoljsko postajo pripeljala hrano, vodo in druge potrebščine, ki jih bo potrebovala tudi druga glavna posadka na MVP. Poleg tega pa progres na postajo pelje tudi raketno gorivo, ki je namenjeno za prečrpavanje v rezervoarje ruskega servisnega modula Zvezda, ki skrbi za vzdrževanje višine orbite MVP.

Predstavnik ruske vesoljske družbe RKK Energija, ki je tovorno vesoljsko ladjo izdelala, je še sporočil, da Progres M-44 na MVP pelje tudi opremo za biomedicinske poskuse, orodje, ki ga vesoljci potrebujejo za različna popravila, in pa tudi zaloge kemijskih reagentov, ki jih za delovanje potrebuje ruski sistem za čiščenje ozračja v notranjosti postaje. Gre za tretjo tovorno ladjo vrste progres, ki jo je Rusija izstrelila proti Mednarodni vesoljski postaji.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Oglejte si:

Preberite si:

Izstrelitev sojuza U s progresom (Foto: arhiv CV)

Izstrelitev sojuza U s progresom

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune