ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.02.2001 - Sonda NEAR bo delovala do konca februarja
Novice

 


Washington, ZDA

24.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 24.02.2001 ob 09:25

[Rev:0, L]

Odpravo ameriške samodejne vesoljske sonde NEAR Shoemaker, ki je 12. februarja pristala na asteroidu Eros, so podaljšali še za nekaj dni, to je do konca meseca februarja.  Takoj po pristanku so odpravo NEAR (Near Earth Asteroid Rendezvous) sicer že podaljšali za 10 dni. V tem času bo sonda na Zemljo posredovala nove podatke o sestavi površja Erosa. Komunikacija s sondo poteka preko Nasinega omrežja radijskih anten DSN (Deep Space Network), je še sporočila ameriška vesoljska agencija NASA.

NEAR bo do konca meseca strokovnjakom na Zemlji pošiljal podatke sondinega spektrometra, ki preučuje sestavo asteroida do globine 10 cm pod površjem. Predvidoma bo dva nova paketa podatkov poslal še 26. in 28 februarja. Spektrometer sicer ostaja edina pomembnejša raziskovalna naprava na sondi, ki še vedno deluje. Strokovnjaki so namreč izključili sondin magnetometer takoj, ko je le-ta poslal podatke, da na Erosu ne zaznava niti šibkega magnetnega polja.

Vodja odprave NEAR Bob Farquhar je dejal, da sonda NEAR Shoemaker ni bila izdelana za pristanek na Erosu in da so bile zato možnosti za "mehak" pristanek na asteroidu izredno majhne, celo manjše od enega odstotka. Sonda pa je uspešno pristala na sončni strani asteroida tako, da sončne celice lahko še naprej proizvajajo električno energijo, pa tudi komunikacijska antena na sondi je pravilno usmerjena proti Zemlji in omogoča pošiljanje dragocenih podatkov.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Preberite tudi vesti:

Ilustracija sonde na Erosu

Ilustracija sonde na Erosu

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune