ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

20.02.2001 - Raketoplan Atlantis pristal na oporišču Edwards
Novice

 


Edwards, ZDA

20.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 20.02.2001 ob 21:35

[Rev:0]

Na ameriškem vojaškem letalskem oporišču Edwards v Kaliforniji je danes zvečer, ob 21:33 po srednjeevropskem času, uspešno pristal ameriški vesoljski raketoplan Atlantis (STS-98) s petčlansko posadko. Raketoplan, ki je pristal na pisti številka 22, je med pristajanjem pilotiral poveljnik Kenneth Cockrell. Atlantis bi sicer moral pristati na Kennedyjevem vesoljskem središču (KSC) na Floridi že v nedeljo, vendar so zaradi neustreznih vremenskih razmer pristanek na KSC najprej preložili na ponedeljek, nato pa še na danes.

Atlantis je med odpravo STS-98 na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) pripeljal novi ameriški raziskovalni modul Destiny, ki ima maso 14 ton. Med tremi vesoljskimi sprehodi sta ga na MVP pomagala pritrditi ameriška vesoljca Jones in Curbeam. Atlantis je na MVP pripeljal tudi zaloge hrane in vode, obleke, računalnike, pa tudi rezervni ruski sistem Vozduh. Polet raketoplana med odpravo STS-98 je trajal 12 dni, 21 ur in 20 minut.

Danes je šele drugič v petih letih, da je ameriški raketoplan pristal na letalskem oporišču Edwards. Najprikladneje je, če raketoplan pristane na Kennedyjevem vesoljskem središču na Floridi, od koder je raketoplan tudi poletel v vesolje. Tako se namreč izognejo dodatnim stroškom, ki nastanejo ob prevozu raketoplana na Florido s pomočjo posebnega transportnega letala. Priprave na transport namreč stanejo milijon ameriških dolarjev in trajajo približno teden dni.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Oglejte si:

Preberite si:

Pristanek Atlantisa (20.2.'01)

Pristanek Atlantisa (20.2.'01)

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune