ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.02.2001 - Atlantis zapustil Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Houston / Koroljov

16.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 16.02.2001 ob 16:35

[Rev:1]

Posadka ameriškega vesoljskega raketoplana Atlantis se je danes vrnila v svoje plovilo in ob 14:14 po srednjeevropskem času zaprla loputo v Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). Takoj zatem so nadaljevali s pripravami na ločitev od vesoljske postaje, ki se je zgodila ob 15:06, ko je nadzor nad raketoplanam prevzel pilot Polansky. Ta se je od MVP najprej počasi oddaljil, nato pa na primerni razdalji delno obkrožil vesoljsko postajo, ki so jo ostali člani posadke na raketoplanu fotografirali.

Ameriško-ruska posadka na MVP pa je skozi okenca opazovala Atlantis in ga posnela kako leti nad zemeljsko oblo prekrito z oblaki (glej sliko). Pred ločitvijo je petčlanska posadka ameriškega raketoplana na MVP prenesla še zaloge vode, hrane, rezervno opremo in računalnike, ki jih bo potrebovala prva glavna ameriško-ruska vesoljska posadka na postaji. Med drugim so na MVP prinesli tudi rezervni ruski sistem Vozduh za ostranjevanja CO2 iz ozračja v postaji.

Med tednom dni, ko sta bili vesoljski plovili združeni, sta se vesoljca Jones in Curebam iz raketoplana Atlantis trikrat odpravila na vesoljski sprehod. Na MVP sta namreč pomagala pritrditi novi ameriški raziskovalni modul Destiny. Vesoljci bodo po napornejšem delu odprave danes zvečer imeli nekaj prostega časa, jutri pa se bodo začeli pripravljati na vrnitev na Zemljo. pristanek na Kennedyjevem vesoljskem centru na Floridi je predviden za nedeljo popoldan.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Oglejte si:

Preberite si:

Pogled na Atlantis iz MVP

Pogled na Atlantis iz MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.
Pogled iz Atlantis na MVP. Modul Destiny spodaj.

Pogled iz Atlantis na MVP. Modul Destiny spodaj.Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune