ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

15.02.2001 - Prenos tovora iz Atlantisa v Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Moskva, Rusija

15.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 15.02.2001 ob 21:35

[Rev:0]

Petčlanska ameriška posadka raketoplana Atlantis se je danes ponovno srečala s prvo glavno posadko na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Vesoljci so po zaključenem tretjem vesoljskem sprehodu nadaljevali s prenosom različne opreme iz raketoplana na vesoljsko postajo, kamor so prinesli prenosni računalnik, papir za tiskanje in drugo opremo, ki jo bo potrebovala posadka na MVP. Med drugim bo posadka Atlantisa na postaji pustila tudi vesoljski skafander, ki ga je med vesoljskim sprehodom uporabljal Jones. Med približno 1.300 kilogrami opreme se nahaja tudi rezervni ruski sistem Vozduh za odstranjevanje CO2 iz ozračja v postaji.

Poveljnik raketoplana Cockrell in pilot Polansky sta še sedmič vklopila Atlantisove raketne motorje in tako orbito Mednarodne vesoljske postaje ponovno zvišala. Z vsemi manevri skupaj je Atlantis zvišal orbito MVP za približno 30 kilometrov. Osmerica vesoljcev se je danes udeležila tudi novinarske konference, ki je potekala s pomočjo videokamer na krovu modula Destiny (glej sliko). Posadki sta odgovarjali na vprašanja novinarjev iz ZDA in Rusije. Vesoljci so s pomočjo posebne kamere IMAX posneli tudi nekaj odlomkov iz življenja posadke na vesoljski postaji.

Jutri se bo Atlantis, ki ga bo upravljal pilot Polansky, ločil od vesoljske postaje in jo zatem obkrožil tako, da bodo vesoljci v raketoplanu lahko posneli zunanjost Mednarodne vesoljske postaje, ki jo po novem sestavljajo štirje bivalni moduli: ruska Zarja in Zvezda ter ameriška Unity in Destiny, ki ga je na MVP dostavil prav Atlantis (STS-98).

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Oglejte si:

Preberite si:

Posadki v modulu Destiny

Posadki v modulu Destiny

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune