ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.02.2001 - NEAR Shoemaker še vedno deluje na asteroidu
Novice

 


Washington, ZDA

14.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 14.02.2001 ob 20:25

[Rev:1, L]

Na današnji novinarski konferenci je ameriška vesoljska agencija NASA sporočila, da bo odpravo sonde NEAR, ki bi se sicer morala končati danes, podaljšala za 10 dni. Znanstveniki bodo v tem času še naprej sprejemali in analizirali radijski signal, ki ga sonda oddaja s površja asteroida. Še posebej se bodo osredotočili na podatke, ki jih pošilja sondin spektrometer, saj upajo, da bodo na ta način izvedeli več o sestavi površja asteroida Eros.

S pomočjo telemetrijskih podatkov, ki jih je poslala sonda, so določili tudi točen čas pristanka na asteroidu, to je 12. februar ob 21:01:52 po srednjeevropskem času. Sonda je na Erosu pristala s hitrostjo med 1,5 in 1,8 m/s, predvideno mesto pristanka pa je zgrešila za samo 200 metrov. Poudariti je potrebno, da sonda sploh ni bila izdelena za pristanek na površju, njena naloga je namreč bila opazovanje asteroida iz orbite. Med zadnjimi petimi kilometri približevanja je NEAR Shoemaker posnel 69 posnetkov površja. Zadnji posnetek, na katerem so vidne podrobnosti velike 1 cm, je sonda posnela na višini 120 metrov.


Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 14.02.2001 ob 11:30


Ameriška samodejna vesoljska sonda NEAR Shoemaker, ki je v ponedeljek, 12. februarja, pristala na asteroidu Eros, še vedno oddaja radijski signal, ki do Zemlje potuje 17,5 minute. Sonda, ki je eno leto obkrožala Eros in medtem posnela več kot 160.000 fotografij površja, je na asteroid padla s hitrostjo 1,9 m/s in se pri tem ni usodno poškodovala. Zaradi časovnega zamika pri potovanju radijskega signala (sonda je od Zemlje oddaljena 315 milijonov kilometrov) so bili vsi vžigi sondinega raketnega motorja programirani vnaprej, NEAR pa jih je nato izvršil ob točno določenem času.

Vodja odprave NEAR (Near Earth Asteroid Rendezvous) Bob Farquhar je dejal, da sonda ni bila izdelana za pristanek na Erosu in da so bile zato možnosti za "mehak" pristanek na asteroidu izredno majhne, celo manjše od enega odstotka. Sonda je pristala na sončni strani asteroida tako, da sončne celice lahko še naprej proizvajajo električno energijo, pa tudi komunikacijska antena na sondi je pravilno usmerjena proti Zemlji.

V primeru, da sondina nepremična anetna po pristanku ne bi bila orbnjena proti Zemlji, bi se izvršil program, ki bi ponovno vklopil sondine raketne motorje. Sonda bi se nato dvignila s površja asteroida in pristala na drugem mestu, tokrat tako, da bi bila radijska zveza z Zemljo mogoča. Strokovnjaki ameriške univerze Johns Hopkins, ki je sondo zgradila in jo upravljala, zaenkrat ne načrtujejo ponovnega vžiga motorja, saj je sonda uspešno pristala in še vedno oddaja radijski signal.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Preberite tudi vesti:

Mesto pristanka sonde NEAR na Erosu

Mesto pristanka na Erosu

tabSD.gif (826 bytes)

.
Posnetki površja Erosa, ki jih je napravila sonda NEAR med pristajanjem.

Klikni za večjo sliko...

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune