ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

12.02.2001 - Jones in Curbeam zaključila drugi vesoljski sprehod na MVP
Novice

 


Houston / Koroljov

12.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 12.02.2001 ob 23:45

[Rev:1, L]

Ameriška vesoljca Jones in Curbeam sta danes ob 16:59 po srednjeevropskem času začela drugi vesoljski sprehod iz raketoplana Atlantis (STS-98), ki je združen z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). Curbeam je najprej odšel do združevalnega mehnizma na modulu Destiny in z njega odstranil zaščitno prekrivalo. Jones je medtem na nosilcu Z1 s pomočjo električnega izvijača odvil vijake, ki so pritrjevali združevalni tunel PMA-2 na nosilec, kamor so ga začasno pritrdili v soboto. Astronavtka Ivinsova je nato s pomočjo daljinsko vodene mehanične roke tunel PMA-2 prenesla na pravkar odkrito prosto spajalno mesto modula Destiny, kamor ga je pritrdila ob 18:37. S PMA-2 se bodo združili prihodnji raketoplani, ki bodo poleteli na MVP.

Vesoljca sta nato na zunanjost novega ameriškega modula Destiny pritrdila različna oprijemala, ki jih bodo uporabljali vesoljci med prihodnjimi vesoljskimi sprehodi. Curbeam je zatem povezal nekaj kablov med pravkar pritrjenim tunelom PMA-2 in Destinyjem, Jones pa je na modul pritrdil še podstavek z električnimi povezavami za kanadsko mehanično roko, ki jo bodo na MVP dostavili med odpravo STS-100. Vesoljca sta se nato pomaknila proti sredini spodnjega dela Destinyja, kjer sta z edinega okna na modulu odstranila prevleko in na okno, ki ima premer 50 cm, pritrdila zaščitni poklopec.

Drugi vesoljski sprehod med odpravo STS-98 sta vesoljca zaključila s povratkom v zračno zaporo Atlantisa ob 23:49 po srednjeevrospkem času, po 6-ih urah in 50-ih minutah dela v vesolju. Šlo je za 15. vesoljski sprehod na Mednarodni vesoljski postaji in hkrati za 59. iz ameriškega vesoljskega raketoplana, oziroma za 99. vesoljski sprehod v zgodovini ameriških vesoljskih poletov. V sredo se bosta vesoljca odpravila na tretji, to je zadnji vesoljski sprehod na MVP med odpravo STS-98.

Po zaključku vesoljskega sprehoda so ameriški nadzorniki poleta na MVP poslali računalniški ukaz za aktivacijo sistema štirih žiroskopov, ki so na nosilcu Z1. Žiroskope bodo uporabljali za natančno orientacijo vesoljske postaje na enak način, kot so to delali že na vesoljski postaji Mir.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Oglejte si:

Preberite si:

Okno na modulu Destiny

Okroglo okno na modulu Destiny

tabSD.gif (826 bytes)

.
V ospredju tunel PMA-2

Desno v ospredju tunel PMA-2, levo astronavt ob mehanični roki

tabSD.gif (826 bytes)

.
Električni izvijač v vesolju

Električni izvijač v vesolju

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune