ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

11.02.2001 - Vesoljci prvič vstopili v modul Destiny
Novice

 


Houston / Koroljov

11.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 11.02.2001 ob 22:35

[Rev:1]

Danes ob 15:38 po srednjeevropskem času je William Shepherd, poveljnik prve glavne posadke na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), slavnostno odprl loputo v ameriški modul Destiny, ki so ga na modul Unity priključili včeraj. Odpiranja lopute se je udeležilo vseh osem članov vesoljskih posadk raketoplana Atlantis in MVP. Dogodek so vesoljci zabeležili s pomočjo fotoaparatov in kamer, odpiranje pa so posneli tudi s posebno kamero IMAX.

Pri vstopu v Destiny so vesoljci nosili zaščitna očala, da bi se zavorovali pred morebitnimi lebdečimi predmeti. Očala so vesoljci kmalu zatem pospravili in začeli z vključevanjem pomembnejših sistemov ameriškega modula, ki v primerjavi z modulom Zvezda zaenkrat izgleda precej prazno. V stenah modula se namreč nahaja le pet premičnih predalnikov, v katerih so računalniki za nadzor vesoljske postaje in druge naprave.

Vesoljci so na ustrezno mesto namestili tudi predalnik z napravami za čiščenje ozračja v postaji, ki je bil pred tem pritrjen na začasnem mestu. Temperatura v modulu je ob vstopu znašala 23,9 °C, kar je precej nižje kot prejšnji dan, ko so senzorji zaznali, da je Destiny segret bolj kot so pričakovali strokovnjaki.

V raziskovalni modul Destiny je sicer možno namestiti skupno 23 premičnih predalnikov, po šest na obe steni in strop ter pet na tla, kjer se nahaja tudi edino, sicer precej veliko okno s premerom 50 cm. Za primerjavo naj navedem, da je v servisnem modulu Zvezda kar trinajst  oken, ki omogočajo različna opazovanja. Ker je v Destinyju trenutno nameščenih samo pet predalnikov, so prazna mesta prekrili z zavesami. Po stenah, stropu in tleh so tako kot drugod na postaji nameščena oprijemala, s katerimi si vesoljci pomagajo pri premikanju.

Modul Destiny, ki tehta približno 14 ton in je valjaste oblike, je dolg 8,5 metra in širok 4,3 metra. Gre za doslej najpomembnejši ameriški modul, ki bo od ruskega servisnega modula Zvezda prevzel nadzor nad Mednarodno vesoljsko postajo. Vse od novembra 1998, ko je v vesolje poletel prvi del MVP (modul Zarja), so polet vesoljske postaje namreč upravljali ruski nadzorniki v Koroljovu.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Oglejte si:

Preberite si:

Loputa, ki vodi iz Unityja v Destiny (NASATV/vesolje.net)

Loputa, ki vodi v Destiny

tabSD.gif (826 bytes)

.
Notranjost modula Destiny (NASATV/vesolje.net)

Notranjost modula Destiny

tabSD.gif (826 bytes)

.
Vesoljec v novem modulu (NASATV/vesolje.net)

Vesoljec v novem modulu

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune