ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

09.02.2001 - Posadka Atlantisa vstopila v MVP
Novice

 


Houston / Koroljov

09.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 09.02.2001 ob 20:05

[Rev:0]

Danes ob 20:03 po srednjeevropskem času je posadka ameriškega raketoplana Atlantis, ki jo sestavljajo poveljnik Kenneth Cockrell, pilot Mark Polansky, trije strokovnjaki odprave: astronavta Robert Curbeam in Thomas Jones ter astronavtka Marsha Ivins, odprla tri lopute in nato vstopila v ameriški modul Unity Mednarodne vesoljske postaje (MVP). Raketoplan Atlantis se je z MVP združil danes ob 17:51.

V notranjosti Unityja so jih pričakali člani prve glavne odprave na MVP: poveljnik William Shepherd ter kozmonavta Jurij Gidzenko in Sergej Krikaljov. Posadka raketoplana je vesoljcem na postaji prinesla obleke, svežo hrano, darila, 30 filmov na DVDjih, rezervni računalnik za modul Zvezda, zaloge vode. Družanje obeh posadk bo trajalo približno 3 do 4 ure, nato pa se bo posadka raketoplana umaknila nazaj v raketoplan, kjer bodo pričeli s pripravami na jutrišnji vesoljski sprehod.

Vesoljski raketoplan je na MVP pripeljal ameriški modul Destiny, ki se nahaja v tovornem odseku raketoplana in ga bodo do modula Unityja na MVP dvignili s pomočjo daljinsko vodene mehanične roke na raketoplanu. Destiny bodo na Unity priključili jutri. Vesoljca Jones in Curbeam bosta med tremi vesoljskimi sprehodi modul Destiny dokončno pritrdila na Unity in povezala vse kable.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Oglejte si:

Preberite si:

Loputa iz Atlantisa v MVP (NASATV/vesolje.net)

Loputa iz Atlantisa v MVP

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune