ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

09.02.2001 - Raketoplan Atlantis se je združil z MVP
Novice

 


Houston / Koroljov

09.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 09.02.2001 ob 17:55

[Rev:1, L]

Kenneth Cockrell, poveljnik raketoplana Atlantis (STS-98), je danes ob 17:51 po srednjeevropskem času uspešno združil ameriški raketoplan z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). Zadnji del približevanja je poveljnik upravljal ročno, pri tem pa so mu pomagali pilot Polansky in ostali trije člani posadke. Atlantis, ki je letel z repom naprej, se je združil s spajalnim mehanizmom združevalnega tunela PMA-3 na modulu Unity.

Plošče s sončnimi celicami na MVP so bile med združevanjem obrnjene v poseben položaj (pravokotno glede na smer poleta postaje), kar je zmanjšalo možnost za poškodbe le-teh. Kot je bilo videti na televizijskem prenosu združitve, sta bili v pokončen položaj najprej obrnjeni le ameriški krili s sončnimi celicami, ruske plošče na modulih Zarja in Zvezda pa so se v takšen položaj obrnile šele pol ure pred združitvijo (glej sliko št. 1).

Približno uro in pol po združitvi, ko bodo preverili, če sta spajalna mehanizma na raketoplanu in modulu Unity na MVP pravilno in zrakotesno združena, bo posadka Atlantisa odprla prvo od treh loput in vstopila v vesoljsko postajo, kjer se bo srečala z ameriško-rusko  posadko, ki na MVP biva že več kot sto dni.

Vesoljski raketoplan je na MVP pripeljal ameriški modul Destiny, ki se nahaja v tovornem odseku raketoplana in ga bodo do modula Unityja na MVP dvignili s pomočjo daljinsko vodene mehanične roke na raketoplanu. Destiny bodo na Unity priključili predvidoma jutri. Vesoljca Jones in Curbeam bosta med tremi vesoljskimi sprehodi modul Destiny dokončno pritrdila na Unity in povezala vse kable.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Oglejte si:

Preberite si:

Foto + opis

Slika 1

tabSD.gif (826 bytes)

.
Pogled na MVP (bele črte so del Atlantisovega sistema za združevanje)

Pogled na MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.
Spajalana mehaniza: spodaj Atlantis, zgoraj MVP (MASATV/vesolje.net)

Spajalana mehaniza

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune