ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

09.02.2001 - Atlantis se približuje Mednarodni vesoljski postaji
Novice

 


Houston, ZDA

09.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 09.02.2001 ob 11:30

[Rev:0, L]

Ameriški vesoljski raketoplan Atlantis s petčlansko ameriško posadko se približuje Mednarodni vesoljski postaji (MVP), s katero se bo združil danes ob približno 17:50 po srednjeevropskem času. Raketoplan, ki ga bo s pomočjo ostalih članov posadke upravljal poveljnik Cockrell, se bo vesoljski postaji približal od spodaj, obrnjen pa bo z repom v smeri poleta. MVP, ki jo sestavljajo moduli Zvezda, Zarja in Unity, okoli Zemlje kroži tako, da je spredaj ameriški modul Unity, na katerem je zgoraj pritrjen nosilec P6 z velikimi ameriškimi krili s sončnimi celicami.

Na spodnjem delu Unityja pa se nahaja združevalni tunel PMA-3, na katerem je spajalni mehanizem, s katerim se bo danes združil Atlantis. Združevanje z vesoljsko postajo je zapleten postopek, med katerim se raketoplan večkrat začasno preneha približevati, da vesoljci lahko preverijo pravilnost položaja. Vesoljska postaja med združevanjem leti v t.i. prostem letu, plošče s sončnimi celicami pa so obrnjene v poseben položaj, ki zmanjša verjetnost poškodb le-teh. Vesoljci na MVP bodo združitev opazovali in snemali skozi okenca na modulu Zvezda.

Posadka Atlantisa je že včeraj odprla tovorni odsek raketoplana in preizkusila delovanje daljinsko vodene mehanične roke. Na zgornjem posnetku je na desni strani vidna mehanična roka, v notranjosti tovornega odseka pa je pritrjen ameriški modul Destiny. Na modulu je pritrjenih več črnih pik, ki so tarče za poseben video-računalniški sistem, s katerim si vesoljci pomagajo med premikanjem in pritrjevanjem modula na vesoljsko postajo. Na spodnjem posnetku sta poveljnik Cockrell in strokovnjak odprave Jones med pogovorm z novinarji na Zemlji.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Oglejte si:

Preberite si:

Tovorni odsek raketoplana z modulom Destiny (NASATV/vesolje.net)

Tovorni odsek raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)

.
Astronavta med pogovorom (NASATV/vesolje.net)

Klikni za večjo sliko

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune