ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.02.2001 - Ariane 4 v vesolje ponesla dva vojaška satelita
Novice

 


Kourou, Fr. Gvajana

08.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 08.02.2001 ob 00:07

[Rev:0, L]

Na evropskem vesoljskem izstrelišču Kourou v Francoski Gvajani je družba Arianespace danes ponoči, ob 00:06 po srednjeevropskem času, uspešno izstrelila evropsko nosilno raketo ariane 4. Raketa vrste ariane 44L, ki ima štiri štartne rakete na tekoče gorivo in je visoka 56 metrov, je v vesolje ponesla dva evropska vojaška telekomunikacijska satelita. Izstrelitev te najmočnejše različice rakete ariane 4 so izvedli na izstrelitveni ploščadi ELA-2, šlo pa je za izstrelitev z oznako F-139.

Nosilka je v orbito ponesla prvi italijanski vojaški satelit z imenom Sicral 1. Gre za geostacionarni telekomunikacijski satelit, ki ga bo za različne namene uporabljalo italijansko obrambno ministrstvo, nahajal pa se bo na 16,2° vzhodno. Sicral 1, z maso 2.596 kilogramov, ima na krovu 9 SHF, UHF in EHF transponderjev. Razpon satelita preko iztegnjenih kril s sončnimi celicami znaša dobrih 24 metrov. Predvidena delovna doba satelita, ki ga je izdelalo podjetje Alenia Spazio, znaša 10 let.

Pod zašitnim konusom, na vrhu nosilne rakete ariane 44L, se je poleg Sicral-1 nahajal tudi britanski vojaški telekomunikacisjki satelit Skynet 4F. Tudi Skyne 4F bo deloval v geostacionarni orbiti (6° vzhodno), s pomočjo štirih SHF, dveh UHF in dveh S-band transponderjev pa bo omogočal satelitske zveze za britansko obrambno ministrstvo. Satelit s težo 1.489 kilogramov in predvideno delovno dobo 8 let je izdelala družba Astrium.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.

Satelita pod zašćitnim konusom na vrhu ariane 4 (Foto: Arianespace/vesolje.net)

Satelita na vrhu  ariane 44L

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune