ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

05.02.2001 - CNES išče prostovoljce za ležanje v postelji
Novice

 


Toulous, Francija

05.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 05.02.2001 ob 09:15

[Rev:0, L]

Francoska agencija za vesoljske raziskave CNES je začela z iskanjem 28 prostovoljcev, ki so pripravljeni za določeno vsoto denarja preležati tri mesece v postelji. Inštitut za vesoljsko medicino, ki se nahaja v mestu Toulous, pripravlja raziskavo o učinkih, ki jih ima potovanje po vesolju (v breztežnosti) na človeški organizem. Od vseh, ki se bodo prijavili na razpis, bodo za raziskavo najeli 28 mož. Breztežnost namreč vpliva na pretok krvi v telesu, povzroča atrofijo mišic in zmanjšuje trdnost kosti. Teletekst RTV Slovenija še dodaja, da bodo prostovoljci za ležanje v postelji  dobro plačani, saj bo vsak izmed njih prejel 75.000 francoskih frankov (približno 2,5 milijona slovenskih tolarjev).

Podobne raziskave že vrsto let izvajajo v znanem ruskem Inštitutu za biomedicinske probleme v Moskvi. Od leta 1997 pa imajo tudi američani podobno ustanovo z imenom NSBRI (Nacionalni inštitut za vesoljske biomedicinske raziskave). Ruski kozmonavt Valerij Poljakov, ki je sicer pomočnik direktorja omenjenega ruskega inštituta, je tudi sam sodeloval pri raziskavah o vplivu breztežnosti na človeško telo. Poljakov je namreč vesoljski rekorder, saj je leta 1995, ko je drugič poletel na rusko vesoljsko postajo Mir, v vesolju preživel kar 437 dni. To je še vedno svetovni rekord za neprekinjeno bivanje v vesolju. Med poletom je Poljakov, ki je sicer zdravnik, izvedel vrsto medicinskih raziskav, za poskusnega zajčka pa je uporabil kar sebe. Že pred poletom na Mir so mu namreč vzeli tudi vzorec kosti, ki so ga nato primerjali z vzorcem, ki so mu ga vzeli po vrnitvi na Zemljo.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugod.


Oglejte si:

Vesoljsko mesto Toulous (foto: arhiv CV)

Vesoljsko mesto Toulous

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune