ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

02.02.2001 - Astrofizikalni satelit EUVE prenehal delovati
Novice

 


Washington, ZDA

02.02.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 02.02.2001 ob 19:45

[Rev:0, L]

Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije NASA so včeraj ob 00:59 po srednjeevropskem času izklopili ameriški astrofizikalni satelit Extreme Ultraviolet Explorer (EUVE). EUVE, ki se je nahajal v orbiti okoli Zemlje, je med svojim delovanjem opazoval vire svetlobe z valovno dolžino med 70 in 700 angstromi (med ultravijoličnimi [UV] in rentgenskimi žarki) v vesolju. Znanstveniki so pred izstrelitvijo EUVE predvidevali, da večino svetlobe s to valovno dolžino v vesolju absorbirajo atomi vodika, ki so v medzvezdnem prostoru najbolj pogosti.

Kasneje se je izkazalo, da je medzvezdni prostor veliko bolj prosojen za žarke te valovne dolžine, kot je bilo predvideno. Satelit EUVE je med svojim delovanjem namreč odkril prek 1.000 virov sevanja takšnih žarkov, od tega pa se več kot 35 odkritih virov nahaja izven naše galaksije. S pomočjo astrofizikalnega satelita EUVE so opazovali tudi komete in oddaljene zvezde. Pomagal pa je tudi pri nastavitvi naprav na novejšem astrofizikalnem satelitu Chandra, ki opazuje vire rentgenskih žarkov v vesolju.

Satelit EUVE so na izstrelišču Cape Canaveral s pomočjo nosilne rakete delta 2 v vesolje izstrelili 7. junija 1992. Vse do izklopa je satelit deloval normalno, zato so njegovo delovanje tudi dvakrat podaljšali. Vendar pa se je izkazalo, da so stroški delovanja satelita preveliki glede na dobljene znanstvene rezultate. NASA se je zato odločila za izklop satelita EUVE, ki sedaj nemo kroži okrog Zemlje.

Nasina ilustracija satelita EUVE (NASA)

Nasina ilustracija satelita EUVE

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune