ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

30.01.2001 - Vesoljski turist podpisal pogodbo z rusko vesoljsko agencijo
Novice

 


Koroljov, Rusija

30.01.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 30.01.2001 ob 23:25

[Rev:1, L]

Jurij Koptev, direktor ruske vesoljske agencije Rosaviakosmos, je podpisal pogodbo, v kateri je zapisano, da bo prvi vesoljski turist, Američan Dennis Tito, namesto na vesoljsko postajo Mir poletel na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) in to predvidoma 30. aprila letos. Tito se je o vesoljskem poletu pričel dogovarjati z družbo MirCorp, ki je lansko leto tržila komercialne zmogljivosti ruske vesoljske postaje Mir. Ker pa Rusija namerava Mir uničiti marca letos, bo Američan zaradi tega, kot vse kaže, poletel na MVP.

Tito bo na Mir poletel kot tretji član posadke vesoljskega plovila Sojuz TM-32, v katerem bosta tudi poveljnik sojuza Talgat Musabajev in ladijski inženir Jurij Baturin. Celoten polet, med katerim se bo sojuz združil z MVP, naj bi trajal približno dva tedna. Tito se bo skupaj z Musabajevom in Baturinom nato na Zemljo vrnil v "starem" Sojuzu TM-31, s katerim je na postajo prispela prva glavna posadka na MVP. Za takšno vesoljsko dogodivščino naj bi Tito odštel okoli 20 milijonov dolarjev.

Dennis Tito se trenutno nahaja v neki moskovski vojaški bolnišnici, kjer okreva za pljučnico. Ruski strokovnjaki so prepričani, da si bo 60-letni Tito v naslednjih dveh mesecih pred načrtovanim poletom popolnoma opomogel in bo sposoben za potovanje v vesolje. Tito je bil včasih zaposlen pri ameriški vesoljski agenciji NASA, kjer je kot vesoljski strokovnjak sodeloval pri načrtovanju poletov vesoljskih sond Mariner.


Oglejte si:

Preberite si vesti:

Dennis Tito med pripravami (foto: S.A.)

Dennis Tito med pripravami

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune