ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

10.01.2001 - Shenzhou-2 v vesolje peljala živali
Novice

 


Peking, Kitajska

10.01.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 10.01.2001 ob 20:30

[Rev:0, L]

Kitajska je včeraj ob 18:00 po srednjeevropskem času na vesoljskem izstrelišču Jiuquan izstrelila nosilno raketo dolgi pohod 2F (oznaka CZ-2F), ki je v vesolje ponesla kitajsko vesoljsko ladjo Shenzhou-2. Vesoljska ladja, ki se je od zadnje stopnje nosilne rakete ločila deset minut po izstrelitvi, je tudi tokrat v vesolje poletela brez človeške posadke. Shenzhou-2 obkroža Zemljo na višini med 197 in 335 km v orbiti z naklonom 42,6°.

Na animaciji, ki je bila predvajana na kitajski televiziji CCTV, je vesoljsko plovilo prikazano s štirimi iztegnjenimi ploščami s sončnimi celicami (tako kot je bilo predvideno - vidno na ilustraciji zgoraj). Dve večji plošči se nahajata na instrumentalno-pogonskem odseku, dve manjši pa na orbitalnem odseku plovila. Možno je, da bo orbitalni odsek neodvisno deloval v orbiti tudi po ločitvi pristajalnega odseka, ki se bo v naslednjih dneh vrnil na Zemljo. Na orbitalnem odseku se poleg sončnih celic namreč nahajajo tudi manjši manevririni raketni motorji.

Po besedah kitajskih predstavnikov se na krovu nahajajo živali in različen biološki material, ki ga je prispevala kitajska akademija znanosti. Živali najbrž niso velike, saj se po nekaterih podatkih nahajajo v treh kletkah, ki so postavljene v pristajalnem odseku plovila. Na krovu vesoljske ladje naj bi se med poletom izvajali tudi fizikalni in astronomski poskusi.

Vesoljsko plovilo Shenzhou-2 je izboljšana in dopolnjena različica plovila Shenzhou-1. V notranjosti včeraj izstreljene ladje se tako nahajajo tudi sistemi za vzdrževanje življenja in druge naprave, ki so potrebne za polet plovila s človeško posadko.

Kitajska namerava do leta 2005 v vesoljski ladji vrste shenzhou v vesolje izstreliti prve svoje vesoljce, imenovane "taikonavte" (taiko pomeni vesolje po kitajsko). Oblika plovila shenzhou je podobna ruskemu vesoljskemu plovilu sojuz, znano pa je tudi, da je Kitajska že pred leti od Rusije kupila pristajlni odsek plovila sojuz, ki ga je najbrž uporabila pri razvoju lastne vesoljske ladje. V notranjosti plovila Shenzhou naj bi bilo prostora za tri vesoljce.


Kakšno je vaše mnenje:

Preberite si:

Oglejte si:

Sestava plovila Shenzhou-2 (Ilustracija: Simon Zajc)

Klikni za večjo sliko...

tabSD.gif (826 bytes)

.
shen-cup.jpg (13931 bytes)

Nadzorno središče

tabSD.gif (826 bytes)


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune