ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

06.12.2000 - Vesoljca zaključila drugi vesoljski sprehod
Novice

 


Houston, ZDA

06.12.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:1, L]

Na Mednarodni vesoljski postaji se je danes ponoči, ob 00:59 po srednjeevropskem času, končal drugi vesoljski sprehod, ki sta ga opravila ameriška vesoljca Tanner in Noriega. Šest ur in 37 minut dolg vesoljski sprehod se je uradno zaključil, ko sta vesoljca vstopila v zračno zaporo raketoplana Endeavour in v njej pričela izenačevati zračni pritisk s kabino raketoplana.

Vesoljca sta si najprej ogledala prvo krilo sončnih celic, in sicer na mestu kjer so se celice preohlapno razprostrle. Strokovnjaki na Zemlji še vedno iščejo rešitev za nastalo napako, ki pa ne vpliva na delovanje krila s sončnimi celicami. Možno je, da bosta vesoljca po navodilih nadzornikov napako skušala odpraviti na tretjem, zadnjem vesoljskem sprehodu v petek.

Tanner in Noriega sta nato prestavila komunikacijsko anteno, ki se je nahajala na nosilcu Z1. Antena se zdaj nahaja na vrhu novega nosilca P6. Sprostila sta tudi zapahe na drugem od treh hladilnikov. Raztegnili pa so ga kasneje na računalniški ukaz iz kabine raketoplana. Hladilnik bo odvajal odvečno toploto z modula Destiny, ki naj bi ga na MVP pripeljali sredi januarja 2001.

Vesoljca, ki sta se premikala tudi s pomočjo daljinsko vodene mehanske roke, sta povezala tudi vse električne in podatkovne kable med nosilcema P6 in Z1. V notranjost modula Unity pa so šele drugič v več kot mesecu dni vstopili tudi člani prve glavne posadke na MVP. William Shepherd, Jurij Gidzenko in Sergej Krikaljov so v Unityju povezali različne električne kable, s čimer so omogočili prenos električne energije, ki jo proizvajajo nova ameriška krila s sončnimi celicami v ostale dele vesoljske postaje. Elektriko iz ameriških sončnih celic bosta prejemala tudi ruska modula Zarja in Zvezda.

Vesoljec pri tunelu PMA3

Vesoljec pri tunelu PMA3

tabSD.gif (826 bytes)

.
Posnetek s kamere na čeladi

Posnetek s kamere na čeladi

tabSD.gif (826 bytes)



Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune