ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

16.11.2000 - Progress M1-4 poletel proti Mednarodni vesoljski postaji
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

16.11.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0]

Na ruskem kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu so danes ponoči, ob 02:32:36 po srednjeevropskem času, uspešno izstrelili rusko nosilno raketo sojuz U, ki je v vesolje ponesla samodejno tovorno vesoljsko ladjo Progress M1-4 (MVP: 2P). Progress M1-4 se bo čez predvidoma dva dni združil s spajalnim mestom na modulu Zarja. Na Mednarodni vesoljski postaji trenutno biva rusko-ameriška posadka treh vesoljcev.

Shepherd, Gidzenko in Krikaljov bodo morali tovor iz progressa prenesti v približno dveh tednih, saj naj bi se že 2. decembra z MVP združil ameriški vesoljski raketoplan Endeavour. Tovorna ladja se mora od spajalnega mesta na Zarji ločiti zato, da ne bi ovirala približevanja ameriškega raketoplana. Običajno so imeli kozmonavti na vesoljski postaji Mir na razpolago več časa za prenos tovora iz tovorne ladje. Ko se progress od vesoljske postaje enkrat loči, ponovna samodejna zdužitev namreč ni več možna. V kolikor vesoljci ne bodo uspeli pravočasno pretovoriti vse opreme, bodo izstrelitev Endeavourja morda preložili.

Progress M1-4 bo na MVP pripeljal zaloge goriva, kisika in hrane. Med drugim tovorom se bo nahajalo tudi različno orodje, dva računalnika, kabli, odstranjevalci ogljikovega dioksida, spalna vreča, oprema za vesoljsko stranišče in rusko telovadno kolo. Vesoljci pa bodo dobili tudi sveža oblačila in obutev.

soj-prog-sm.jpg (4528 bytes)

Izstrelitev sojuza U (16.11.'00)

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune