ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.10.2000 - Posadka Discoveryja ponovno vstopila v MVP
Novice

 


Houston, ZDA

19.10.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0]

Sedemčlanska ameriško-japonska posadka raketoplana Discovery je danes ponovno vstopila v Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). Vesoljci so v modulu Unity povezali še preostale kable, ki vodijo do nosilca Z1 na zunanjosti modula. Priklopili so tudi prenosni računalnik, ki je potreben za upravljanje žiroskopov na nosilcu Z1, pred priključitvijo modula Destiny.

V notranjost postaje bodo prenesli tudi opremo, ki jo bo med svojim bivanjem na postaji potrebovala prva glavna posadka. Med drugim bodo v MVP prenesli tudi računalniško opremo in posebno kamero (IMAX). Iz vesoljske postaje bodo vesoljci na raketoplan Discovery prenesli različne vzorce, ki so nastali med prvim mikrogravitacijskim poskusom (rast proteinskih kristalov) na MVP.

Posadka bo v modulih Unity in Zarja pregledala notranje površine in iskala sledi različnih mikroorganizmov (plesni). Vzorce bodo shranili v posebne posodice in jih prinesli na Zemljo. Nekatere površine pa bodo zaščitli s sredstvom, ki preprečuje rast glivic (fungicidom).

Po odhodu posadke raketoplana Discovery (STS-92) bo na Mednarodni vesoljski postaji vse nared za prihod prve glavne posadke. Poveljnik prve odprave, Američan Shepherd in ruska kozmonavta Gidzenko ter Krikaljov bodo proti MVP poleteli predvidoma 31. oktobra letos. William Shepherd bo šele drugi ameriški astronavt, ki bo v vesolje poletel v ruski vesoljski ladji (sojuz TM).

flight_deck2.jpg (8926 bytes)

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune