ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.10.2000 - Na Mednarodni vesoljski postaji končan zadnji vesoljski sprehod
Novice

 


Houston, ZDA

18.10.2000

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje

[Rev:0]

Na Mednarodni vesoljski postaji se je danes ob 17:00 po srednjeevrospkem času začel četrti, zadnji vesoljski sprehod med odpravo STS-92. Astronavta Wisoff in Lopez-Alegria sta se s pomočjo daljinsko vodene mehanske roke pomaknila do nosilca Z1 na modulu Unity. Mehansko roko je tudi danes upravljal japonski vesoljec Wakata. Ameriška vesoljca sta iz nosilca Z1 odstranila oprijemala. Na nosilcu Z1 sta preverila tudi delovanje spon, s pomočjo katerih bodo na Z1 pritrdili nosilec plošč s sončnimi celicami.

Vesoljca sta preizkusila tudi delovanje različnih naprav, ki bodo uporabljene pri spojitvi novega ameriškega modula Destiny z modulom Unity. Na nosilcu Z1 sta v končni položaj postavila in pritrdila tudi posebno ploščad, preko katere bodo potekale električne povezave z modulom Destiny.

Po vseh zahtevnih opravilih sta Wisoff in Lopez-Alegria preizkusila še poseben reševalni sistem SAFER. Vesoljca sta imela omenjen sistem pritrjen na svoj vesoljski skafander. Preizkusila sta uporabnost sistema v primeru, ko se neprivezan astronavt preveč oddalji od vesoljskega raketoplana ali postaje. Sistem je sestavljen iz rezervoarja za dušik in ventila s katerim astronavt uravnava izpust plina. Vesoljec se s pomočjo tega sistema lahko vrne nazaj na vesoljsko postajo.

Po zaključku današnjega, četrtega vesoljskega sprehoda, bosta poveljnik raketoplana Discovery Brian Duffy in pilotka Pam Melroy opravila še zadnjega izmed treh načrtovanih manevrov za zvišanje orbite Mednarodne vesoljske postaje.

sts92-eva.jpg (9225 bytes)

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2000
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune